fbpx
Сьогодні
22:17 07 Тра 2024

Вперше в Україні: медзаклад на Хмельниччині почав продавати електроенергію, вироблену на власних сонячних панелях

Фото: МОЗ

Хмельницький лікувально-діагностичний центр почав продавати електроенергію, що виробляється за допомогою сонячних панелей, встановлених на даху медзакладу. Такий випадок, коли надлишок електроенергії лікарня продає в мережу, є унікальним для України.

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на МОЗ.

У чому проблема?

В умовах повномасштабної війни українські медзаклади постійно зазнають атак з боку росії, що ставить під загрозу життя пацієнтів. Саме тому робота над забезпеченням безперебійного надання медичної допомоги у лікарнях є пріоритетом для держави.

Підсилення закладів охорони здоров'я системами енергопостачання та оснащення енергетичним обладнанням, аби вони могли працювати навіть в умовах можливих знеструмлень, триває. Зараз українські медзаклади забезпечені понад 11 тис. генераторів для безперебійного електроживлення.

Вже більше ніж 60 українських закладів охорони здоров'я мають сонячні станції з панелями. Значна частина з них – з акумуляторами, які накопичують енергію. Вони встановлені коштом різноманітних програм, благодійних фондів, урядів інших країн тощо. Загалом до кінця року передбачається оснащення 200 закладів охорони здоров'я сонячними станціями.

Яке рішення?

Хмельницький лікувально-діагностичний центр спеціалізується на наданні амбулаторно-поліклінічної, спеціалізованої консультативно-діагностичної та інших видів меддопомоги населенню. Медзаклад включає шість поліклінік та щорічно тут обслуговуються близько 280 тис. мешканців регіону. 

Торік сонячну електростанцію, загальною потужністю 100 кВт, було встановлено на дахах трьох поліклінік Хмельницького лікувально-діагностичного центру. Проєкт реалізовано завдяки співпраці Міністерства охорони здоров'я України з Комітетом Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг та командою Хмельницькобленерго.

Як це працює?

Відповідно до внесених змін до Закону України щодо відновлення та зеленої трансформації енергетичної системи України, медзаклади можуть реалізовувати механізм активного споживача електроенергії. Зазвичай лікарні виробляють електроенергію для власних потреб. Однак, тепер у години, коли електроенергії вироблятиметься більше, ніж споживатиметься, її надлишок може продаватися у мережу. За орієнтовними оцінками це дасть можливість лікарням зекономити близько 5-10 % коштів.

Крім того, наявність сонячних панелей допоможе медзакладу функціонувати та продовжувати надавати потрібні медичні послуги за критичних ситуацій.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: