fbpx
Сьогодні
15:22 21 Лис 2023

Словацькі перевізники заблокували пункт пропуску на кордоні

English version here

Фото: ДПСУ

Через пункт пропуску "Вишнє-Нємецке" на території Словаччини перевізники розпочали блокувати рух вантажівок.

Про це пише Рубрика, посилаючись на речника Держприкордонслужби Андрія Демченка в коментарі УП.

Як розповів спікер ДПСУ, надійшла інформація від Прикордонної поліції Словацької Республіки, що сьогодні, по обіді, 21 листопада, розпочалося блокування руху для вантажного автотранспорту, що рухається на напрямку словацького пункту пропуску "Вишнє Нємецке", суміжному з українським пунктом пропуску "Ужгород".

"Його ініціювала і проводить Спілка перевізників Словаччини. Про терміни блокування не повідомляється, хоча не виключається, що такі дії словацьких перевізників можуть бути довготривалими", зазначив представник прикордонної служби.

Демченко зауважив, що на цей час українські прикордонники вживають заходів щодо:

  • відстеження ситуації,
  • уточнення взаємодії зі словацькими колегами щодо порядку подальшого пропуску вантажного автотранспорту та категорії вантажів, які будуть пропускати через кордон.

Як повідомили, на сьогодні на території Словаччини перед пунктом пропуску "Вишнє Нємецке" в напрямку України перебуває близько 300 вантажних транспортних засобів.

Про цю ситуацію з блокуванням руху для вантажівок повідомлено всі взаємодіючі органи.

Водночас пропуск легкового автомобільного транспорту та автобусів здійснюється в штатному режимі.

Що відомо про блокаду українсько-словацького кордону з боку Словаччини

Нагадаємо, що словацькі автоперевізники погрожували повністю перекрити кордон з Україною, якщо Єврокомісія (ЄК) не вирішить ситуацію. Вони вимагають, щоб Брюссель запровадив дозволи на перевезення українських транспортних засобів, оскільки європейські компанії не можуть з ними конкурувати.

Так, 16 листопада на одну годину активісти Союзу автомобільних перевізників Словаччини (UNAS) заблокували пункт перетину кордону з Україною "Вишнє Нємецьке", приєднавшись таким чином до польських мітингарів у знак солідарності.

Своєю чергою Єврокомісія вже попередила, що одна з ключових вимог польських перевізників, які блокують кордон з Україною, не є юридично можливою.

Як ми писали, польські протестувальники, які блокують пункти перетину на кордоні з Україною, попри обіцянки часто не пропускають навіть вантажі з гуманітарною допомогою і пальним.

Українська сторона створила штаб допомоги водіям, заблокованим на кордоні. За кожним із трьох пунктів закріплено координатора, який перебуває на постійному зв'язку.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: