fbpx
Сьогодні
21:10 20 Лис 2023

До страйку польських перевізників приєднаються фермери, - ЗМІ

Фото: Ілюстративне

До протестів польських перевізників, через які кілька тижнів заблокований польсько-український кордон, приєднуються польські фермери.

Про це повідомляє Bloomberg, цитує Рубрика.

Видання пише, що близько 100 фермерів планують провести в четвер, 23 листопада, триденну акцію протесту. Вони планують розширити блокаду на четвертий прикордонний пункт пропуску "Медика".

З українського боку розташований пункт "Шегині".

"Фермери були першою групою, яка постраждала [від конкуренції з боку українців]. Зараз вже є транспортні компанії, питання в тому, хто буде наступним", — сказав один з організаторів майбутнього страйку.

Що відбувається на кордоні Польщі з Україною

На ранок 20 листопада було заблоковано майже три тисячі вантажівок у трьох напрямках.

"За даними від польських прикордонників, це майже 2900 вантажівок. Найбільше навпроти пункту пропуску "Краківець" – майже 1200, навпроти "Ягодина" – майже 1100 і близько 600 навпроти "Рави-Руської", – розповів речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко.

Страйкарі пропускають кілька вантажівок на годину в обидві сторони, але це не вирішує питання інтенсивності руху. Наприклад, до блокади "Ягодин" перетинало до 1300 вантажівок на добу, "Краківець" та "Раву-Руську" – по 600.

Через блокаду зростають черги й на інших пунктах. Зокрема, вранці близько 300 фур стояло навпроти Угринова, Устилуга та Смольниці, а також близько 1300 навпроти пункту пропуску "Шегині". Робота останнього сьогодні призупинялася на деякий час через перебої з електрикою.

"Учасники акції пропускають по кілька транспортних засобів. На в'їзд та виїзд це може бути по 2-5-8 вантажівок на годину, а потім знову по дві. Тобто інтенсивність руху ми не фіксуємо. Єдине, ми можемо констатувати певну інтенсивність через "Краківець" у напрямку виїзду з України", – наголосив Демченко.

Зазначимо, на українській стороні діє електронна черга, і фізично вантажівки перебувають не поряд із кордоном, а на АЗС та місцях стоянки. На польському боці водії змушені тижнями стояти у багатокілометрових чергах.

Страйкарі також погрожують з 22 листопада розгорнути блокаду на пункті пропуску "Шегіні-Медика". Незважаючи на велику чергу, зараз він не заблокований, і минулої доби його пройшли близько 500 фур.

"Звичайно, ми бачили повідомлення про можливу блокаду і на цьому напрямі, але офіційних підтверджень поки у нас немає. Збільшення черг виключати не можна, враховуючи, що польські перевізники два тижні блокують три пункти, і переговори ні до чого не привели", – додав речник ДПСУ.

Українська сторона створила штаб допомоги водіям, заблокованим на кордоні. За кожним із трьох пунктів закріплено координатора, який перебуває на постійному зв'язку.

Також цілодобово працює гаряча лінія Укртрансбезпеки +38 (067) 120 0483.

Напередодні повідомлялося, що ініціативна команда має 11 000 продуктових наборів, питну воду та необхідні ліки. Додаткові потреби можна вказати через форму Google.

За потреби є можливість евакуації водіїв на територію України.

Нагадаємо, що польські протестувальники, які блокують пункти перетину на кордоні з Україною, попри обіцянки часто не пропускають навіть вантажі з гуманітарною допомогою і пальним.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: