fbpx
Сьогодні
19:21 16 Лис 2023

На кордоні України та Словаччини вже відбулася "попереджувальна блокада": що відомо

Фото: ДПСУ

16 листопада на одну годину активісти Союзу автомобільних перевізників Словаччини (UNAS) заблокували пункт перетину кордону з Україною "Вишнє Нємецьке", приєднавшись таким чином до польських мітингарів у знак солідарності.

Про це пише Рубрика, посилаючись на словацьке агентство TASR.

Як зазначають, словацькі перевізники заблокували дорогу до переходу автомобілями з 13:00 до 14:00. В акції протесту також взяли участь представники польських перевізників, які перекрили кордон з Україною на території Польщі.

Автоперевізники перекрили дорогу до переправи приватними автомобілями.

"Якщо не буде ніякого поступу, поляки продовжать перекривати кордон і далі, а ми долучимося до того, перекривши все Вишнє Німецке. Ми будемо змушені, тому що іншого шляху немає", – сказав голова UNAS Станіслав Скала у коментарі TASR.

Він також додав, що його угорські колеги вже звертаються з подібними закликами.

У заяві наголосили, що словацькі автоперевізники погрожують повністю перекрити кордон з Україною, якщо Єврокомісія (ЄК) не вирішить ситуацію. Вони вимагають, щоб Брюссель запровадив дозволи на перевезення українських транспортних засобів, оскільки європейські компанії не можуть з ними конкурувати.

"Ми почекаємо сім днів, щоб побачити, чи дадуть вони нам відповідь і, чи будуть вони розбиратися з цими дозволами чи ні", – сказав Скала. 

У митному управлінні Словаччини пізніше сказали, що годинна блокада не вплинула на їхню роботу. Поліція також не повідомляла про порушення й запевнила, що стежить за громадським порядком у районі пункту пропуску.

"Поліція стежить за дорожньою обстановкою і готова вживати оперативних та інших заходів", розповіла прес-секретар Президії поліції (PZ) Деніса Бардьова.

Що відомо про перекриття українсько-польського кордону

Зауважимо, що польські перевізники пригрозили з листопада перекрити всі пункти пропуску з українською стороною через надмірну конкуренцію після лібералізації міжнародних перевезень між Україною та ЄС.

Посол України в Польщі Василь Зварич заявив, що рішення польських перевізників заблокувати дорогу поблизу трьох пунктів пропуску на кордоні з Україною – це удар у спину. Такі заходи мають бути припинені.

Рух вантажного транспорту ускладнено в напрямку трьох пунктів пропуску на українсько-польському кордоні: "Ягодин – Дорогуськ", "Краківець – Корчова", "Рава-Руська – Гребенне".

Станом на 9 листопада унаслідок страйку польських перевізників, на українсько-польському кордоні з обох сторін заблоковані понад 20 тис. транспортних засобів.

Напередодні Україна провела переговори з польськими протестувальниками, які блокують рух вантажівок на кордоні, проте консенсусу досягти не вдалося.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: