fbpx
Сьогодні
12:23 21 Лис 2023

Рішення для перемоги: в Україні розробили ударний дрон Backfire, який є стійким до російського РЕБу

Фото: Телеграм / FEDOROV

В Україні пройшов комісію Міністерства оборони та очікує наказу на допуск до експлуатації ударний дрон Backfire від українських розробників, який відзначається стійкістю до засобів радіоелектронної боротьби російської армії.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Telegram-канал віцепрем'єр-міністра з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – міністра цифрової трансформації Михайла Федорова.

У чому проблема?

Одним із викликів російської агресії проти України стало активне застосування ворогом різних типів засобів радіоелектронної боротьби. Це створює свої проблеми нашим захисникам та вимагає пошуку засобів симетричної або ж асиметричної протидії.

Своєю чергою Федоров зазначив, що ворог постійно використовує засоби радіоелектронної боротьби (РЕБ) для протидії Силам оборони.

російська РЕБ

Фотог: З відкритих джерел

Російська Армія справді має певну перевагу над ЗСУ в плані інтенсивності застосування засобів РЕБ, але це пояснюється лише тим, що у ворога просто фізично більше станцій для ведення радіоелектронної боротьби. Водночас, ворог постійно намагається вдосконалювати засоби та прийоми ведення РЕБ.

Що стосується протидії нашим безпілотникам, то тут російські засоби РЕБ можуть виконати лише дві функції:

  • або заблокувати GPS-приймач,
  • або ж заблокувати контур управління дроном по радіозв'язку.

Яке рішення?

В Україні розробники створили ударний дрон Backfire, який є стійким до засобів радіоелектронної боротьби російських військ.

Як це працює?

Федоров зазначив, що безпілотник Backfire залітає в тил ворога до 35 км та допомагає уражати:

  • російську артилерію,
  • логістичні вузли,
  • ворожі склади,
  • командні пункти.

Дрон дуже стійкий до російських засобів РЕБ завдяки GPS-антені, яку майже неможливо заглушити.

Окрім того, загарбники не можуть вирахувати координати наземної команди та БПЛА, оскільки дрон повністю автономний.

"Backfire — ударний дрон від українських розробників, які увійшли до оборонного кластера Brave1. Зараз Backfire демонструє хороші результати на фронті.

За останні два місяці військові здійснили щонайменше 50 успішних місій. Розробники співпрацюють зі зведеним загоном "Злі птахи" ЗСУ, які допомагають удосконалювати БпЛА", наголосив Федоров.

Міністр повідомив, що команда розробників готується до серійного виробництва БПЛА, бо Backfire вже пройшов комісію Міноборони та очікує наказ на допуск до експлуатації.

Нагадаємо, що в Україні справжній бум виробництва дронів. Зокрема, через те, що уряду вдалося спростити процедури для розробників та виробників озброєння та військової техніки.

Також Кабінет міністрів виділив цього року 40 мільярдів гривень для інвестицій в українських виробників безпілотників.

Нагадаємо, 21 липня 2023 року Кабінет Міністрів ухвалив постанову "Про реалізацію експериментального проєкту щодо виробництва, закупівлі та постачання боєприпасів до безпілотних систем та бойових частин безпілотних систем".

Що відомо про БпЛА українського виробництва

Ще у березні 2023 року міністр цифрової трансформації Михайла Федоров повідомив, що українська армія активно трансформується та отримує унікальний досвід у найбільш технологічній війні в історії. 

Український ринок з виробництва безпілотників активно розвивається; наразі в країні понад 100 компаній виготовляють дрони.

На сьогодні, на озброєнні української армії вже десятки дронів вітчизняного виробництва. Мова йде не лише про безпілотні літальні апарати, але й про надводні дрони.

Раніше голова СБУ повідомив, що в Україні виготовили унікальний морський надводний дрон "Морський малюк". Виробництво цих безпілотників розташоване в Україні, але заводи знаходяться під землею.

Нещодавно у Держспецзв'язку також повідомили, що замовили в "Укроборонпрому" сотні дронів вітчизняного виробництва. Вони будуть готові до кінця року.

Окрім того, зі слів міністра з питань стратегічних галузей промисловості Олександра Камишіна, Україна налагодила серійне виробництво вітчизняного аналога "Шахедів". За місяць вдається виготовити десятки таких дронів.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: