fbpx
Сьогодні
15:46 13 Лис 2023

У Криму росіяни встановили студента, який підтримав Фаріон на тлі мовного скандалу: Лубінець звернувся до СБУ

Проросійський ресурс знайшов студента з тимчасово анексованого Криму, який надіслав лист підтримки мовознавиці Ірині Фаріон на тлі скандалу щодо російськомовних військових ЗСУ. На даний час уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до СБУ щодо мовознавиці Ірини Фаріон за фактом розголошення конфіденційної інформації студента.

Про це повідомляє Рубрика з посиланням на проросійський ресурс "Крымский СМЕРШ" та Telegram омбудсмена.

На своєму Telegram-каналі Ірина Фаріон оприлюднила електронний лист, який надійшов їй від кримського студента Максима Глєбова.

Він підтримав мовознавицю щодо важливості українською мови.

"Навіть не уявляю собі, як під час звільнення рідної Керчі, я вийду на (вулицю імені) Чкалова і буду зустрічати українських воїнів, які будуть говорити кацапською. Звідки я буду знати, що це наші, а не москалі, які вбралися в українську військову форму.

[…] Ви для мене промінь серед темряви окупації. Знаю, Україна переможе рашу. Знаю, Мова переможе язик", — написав хлопець.

Вона не приховала імені хлопця та місто, де він навчається.

Як заявив проросійський ресурс, саме завдяки неприхованим даним їм вдалося знайти хлопця. Окрім того, вони заявили, що нібито "змогли встановити його коло однодумців".

Також стверджується, що юнаком, його оточенням та викладачами "займаються" в окупаційному "Центрі боротьби з екстремізмом" російського Міністра внутрішніх справ.

"Крымский СМЕРШ" оприлюднив відео, на якому хлопець представляється Максимом Глєбовим, підтверджує, що це він надіслав листа Фаріон, й "визнає свою провину".

Уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до Служби безпеки України щодо мовознавиці Ірини Фаріон за фактом розголошення конфіденційної інформації студента з тимчасово окупованого Криму, який підтримав її на тлі мовного скандалу.

"Персональні дані в умовах війни — не абстракція, а захист життя і свободи!" — наголосив Лубінець.

Омбудсмен вважає, що мовознавиця вчинила кримінальний злочин, а також "підіграла" окупантам.

"Ця людина публічно надала прізвище, ім'я, місце навчання хлопця, які дали змогу росіянам ідентифікувати цього студента. До того ж не є таємницею факт тиску окупаційної адміністрації у Криму на людей, які дотримуються проукраїнських поглядів. Про це також повідомляють і правозахисники, і медіа", — прокоментував уповноважений.

За його словами, розголошення персональних даних хлопця "може мати і вже має наслідки".

Ідеться не лише про втручання в його приватне життя, але й загрозу особистій безпеці та життю, додав омбудсмен.

Що передувало?

В етері програми "Рандеву з Яніною Соколовою" мовознавиця Ірина Фаріон заявила, що "категорично не приймає" те, що деякі військовослужбовці бригади "Азов" та 3 окремої штурмової бригади спілкуються російською мовою, зокрема в бою.

"Я не можу назвати їх українцями, якщо вони не говорять українською мовою — то нехай себе назвуть "русскими". Чому вони такі очманілі? […] Вони такі великі патріоти. Покажи свій патріотизм — вивчи мову Тараса Григоровича Шевченка", — наголосила мовознавиця.

Заступник командира 3 окремої штурмової бригади Максим Жорін заявив, що правоохоронці мають звернути увагу на діяльність Фаріон. А та відповіла, що військовий має "кацапське" прізвище.

Омбудсмен Дмитро Лубінець звернувся до поліції України, СБУ, Нацради з питань телебачення і радіомовлення через висловлювання Фаріон.

Колегія студентів Львівської політехніки також закликала правоохоронців перевірити висловлювання своєї викладачки. На вході до Львівської політехніки з'явилися листівки із закликом "не мовчати", коли "паплюжать честь українських воїнів", і звільнити Фаріон. Міністерство освіти та науки підтримало вимоги студентів, але пояснило, що не може звільнити її.

Нагадаємо, знаменита членкиня партії "Свобода" і раніше робила агресивну заяву в бік російськомовних українців.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: