fbpx
Сьогодні
09:44 13 Лис 2023

Ще один штат США визнав Голодомор геноцидом українського народу

Рубрика

У Сполучених Штатах Вайомінг став 32 американським штатом, який визнав Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу, вчиненим радянською владою.

Про це повідомила пані посол України у США Оксана Маркарова, інформує Рубрика.

Вона зазначила, що Вайомінг проголосив листопад місяцем пам'яті про український Голодомор.

Прокламація влади штату. Facebook / Оксана Маркарова

Маркарова подякувала губернаторові штату Марку Гордону за солідарність з Україною, а також українській громаді по всій країні за організацію просвітницьких заходів, аби вшанувати пам'ять жертв трагедії.

Пані посол нагадала, що традиційно в останню суботу листопада українці по всьому світу запалюють свічки в пам'ять про загиблих від Голодомору. Цього року це 25 листопада.

Вона запросила охочих приєднатись до церемонії вшанування пам'яті, яка відбудеться у Вашингтоні 25 листопада о 16:30 біля Меморіалу жертвам Голодомору за адресою: 1 Massachusetts Avenue NW, Washington, DC 20001.

Довідка про Голодомор 1932–1933 років

Керівництво СРСР організувало в 1932–1933 роках штучний масовий голод в Україні, щоб загнати українських селян у колгоспи та зламати національний опір, вказував Український інститут національної пам'яті.

Там зазначали, що масштаб брехні та фальсифікацій комуністичного тоталітарного режиму був таким великим, що науковці досі не можуть назвати точної кількості вбитих — в академічних дискусіях називають цифри жертв від 4 до 10 мільйонів людей.

Український парламент у 2002 році постановою, а у 2006-му — законом визнав Голодомор 1932–1933 років геноцидом українців. Відтак це зробили ще понад 30 країн світу, а також Католицька церква та Вселенський патріархат.

У Конгресі Сполучених Штатів 7 листопада 2017 року представили приурочений до 85-ї річниці проект резолюції про визнання Голодомору геноцидом українського народу.

Пізніше комітет Сенату США затвердив резолюцію про визнання Голодомору геноцидом українського народу. Проект резолюції засуджує систематичні порушення прав людини, зокрема права на самовизначення та свободу слова, вчинені радянським урядом проти українського народу.

Також на початку листопада 2023 року ще три штати у США визнали Голодомор 1932-1933 років геноцидом народу України. Йдеться про Вашингтон, Меріленд і Арізону.

Нагадаємо, що після початку повномасштабної війни росії проти України низка країн визнали Голодомор 1932−1933 років геноцидом українського народу. Це, зокрема:

15 грудня Європарламент проголосував за резолюцію про визнання Голодомору 1932−1933 років геноцидом українського народу.

12 жовтня Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) також проголосувала за визнання Голодомору актом геноциду українського народу.

У 2023 році минає 91 рік відтоді, як 1932 року влада СРСР організувала цілеспрямовані заходи з вилучення зерна та інших продуктів харчування у жителів України, що призвело до Голодомору — однієї з найбільших трагедій в українській історії.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: