fbpx
Сьогодні
Фото 16:30 11 Лис 2023

У Нью-Йорку відкрили першу галерею українського сучасного мистецтва

Фото: Dinara Khairova

У Нью-Йорку відкрилася перша галерея українського сучасного мистецтва The First Ukrainian Gallery в арт-районі Сохо, де представлені твори видатних українських художників із Харкова, Одеси та Рівного, із Донецька, Дніпра та Києва.

Про це пише Рубрика, посилаючись на команду проєкту Art of Resistance, яка запустила галерею.

Як зазначають, відкриття галереї в Сохо називають "першим кроком у масштабній подорожі, яку планує розпочати команда Першої української галереї США".

"Основною метою нашого проєкту була й залишається підтримка художників у цей складний час. Ми співпрацюємо з більш ніж 30 художниками й художницями, деякі з яких є біженцями й намагаються вижити в різних країнах Євросоюзу.

Проте не тільки ті, хто виїхав, потребує підтримки. Інші художники залишаються жити в Україні, і кошти від продажу їхніх картин є єдиним для них засобом виживати", – коментує кураторка галереї Марія Мануйленко.

відкриття української галереї в Нью Йорку

Фото: The First Ukrainian Gallery

Перша виставка в українській галереї називається Diamond Jam, яка поєднує техніку та художнє чуття. Тут представлені картини, а також роботи з каменю, текстилю та глини.

відкриття української галереї в Нью Йорку

Фото: The First Ukrainian Gallery

Зокрема, на виставці представлені твори українських митців, які вразили глядачів на Венеціанській бієнале та у Музеї дизайну Барселони. Роботу одного із художників виставки Володимир Зеленський особисто подарував папі римському Франциску.

Зеленський подарував картину папі Римському

Фото: Reuters

Усі кошти від продажу картин спрямують на підтримку художників, розвиток проєкту, а також на відбудову дитячої лікарні у Львові.

відкриття української галереї в Нью Йорку

Фото: The First Ukrainian Gallery

Повідомляють, що на дебютній виставці Diamond Jam представили роботи 23 українських художників із Києва, Харкова, Одеси, Дніпра, Рівного й Донецька. Це твори, які раніше показували в межах програми Венеціанської бієнале й у Музеї дизайну Барселони.

відкриття української галереї в Нью Йорку

Фото: Dinara Khairova

"Виставка розпочне річну програму, що покликана стати стартовою платформою для сучасних українських художників і кураторів у центрі Мангеттена", розповідають у команді.

Серед гостей на відкритті галереї були:

  • актор, один із братів Калкіних ("Один вдома"), Рорі, відомий своїми ролями в "Чорному дзеркалі", "Крику" та "Володарях хаосу",
Рорі Калкін на відкритті української галереї в Нью Йорку

Фото: Dinara Khairova

  • його дівчина — кінематографістка Кейтлін Арісменді, відома своїми колабораціями з Doja Cat й 30 Seconds to Mars, а також серіалом Succession.,
  • режисерка Марина Ер Горбач ("Клондайк"),
  • диджейка Дар'я Коломієць,
  • художниця Ольга Рондяк.

Нагадаємо,що громадська організація "Музей сучасного мистецтва" презентувала проєкт Ukrainian Museum of Contemporary Art. Колекція містить мистецькі твори різних жанрів, як-от архітектура, урбаністика, кіно.

Окрім того, поблизу Києва ландшафтний "Добропарк" планує створити долину сучасного мистецтва та просить відгукнутись українських художників і скульпторів.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: