fbpx
Сьогодні
16:21 11 Лис 2023

Ще 4,5 років ув'язнення додали кримському політв'язню Приходьку

English version here

Олег Приходько. Фото: Ґрати

Суд рф додав 4,5 років ув'язнення кримському політв'язню Олегу Приходьку  за "виправдання тероризму" (ч.1 ст. 354 КК РФ) та "публічні заклики до розв'язання агресивної війни" (ч.2 ст. 205 КК РФ). Загалом його засудили до 9,5 років позбавлення волі.

Про це розповіла Суспільному Крим донька політв'язня Наталія Швецова, передає Рубрика.

Судове засідання відбулося 8 листопада.  Приходько підключався до нього з "Владимирського централу" по відеозв'язку.

"Його "мурижили" чотири години, він там із 6:00 години був. Йому штучно створювали проблеми у спілкуванні. Тобто постійно заважали, постійно забігали, заважали йому спілкуватися з адвокатом. А він же ще й глухий, розумієте. Загалом, суд відбувся і за раз йому винесли вирок: додали статей… За раз йому впаяли 4,5 року суворого утримання", — сказала вона.

За словами Швецової, її 65-річний батько не є стриманим, йому це теж усе врахували та приписали.

"Розумієте, тут така ситуація, йому спочатку нав'язували ось цих бійців-військовополонених, що він їх знає тощо, потім у камері "щури-засланці" були. Це все зафіксовано було… Адвокат каже, що він дуже лаявся, кричав, не стриманий. Він матом крив і адвоката, і за утримання його (30 тисяч рублів за один день — ред.). У цьому нічого такого немає, адвокат витерпить, бо розуміє: гроші відпрацював і все, поїхав", — зазначила вона.

Донька бранця Кремля зауважила, що батько не вийде з в'язниці живим, і це він розуміє.

Також Приходька регулярно відправляють у штрафний ізолятор.

"Скільки він там перебуває в Краснодарі, його постійно то сім діб, то три дні, вийде — знову на 15 діб у ШІЗО. Над ним знущаються, його просто вбити хочуть… Його пресують, його залякують, залякують нами: говорять про те, що зараз підкладуть нам що-небудь. "Де твоя Україна? Твої родичі тут саме сидітимуть. Дружина з донькою будуть тут саме сидіти. Підкинемо що-небудь і все"… Там такий пресинг страшенний, що можна на себе набрати все що завгодно. Але він нічого не брав на себе", — повідомила Швецова.

Крім того, її літньому батьку не надають жодної медичної допомоги, не передають ліки, а посилку відібрали.

За те, що він написав заяву на це, чоловіка знову відправили у ШІЗО. З грошей теж співробітники в'язниці забирають половину.

"На допомогу України ми теж не можемо розраховувати, тому що в нас немає картки "Ощадбанку" і виїхати ми теж не можемо, щоб раз на рік отримувати допомогу, яка була. Ми не можемо цього зробити. У нас немає карти. Коли він був у Ростові, ми знімали гроші, банкомат картку в нас з'їв, тому немає в нас її. Ми не знаємо, що нам робити. Йому додали майже стільки, скільки він мав сидіти", — наголосила Швецова.

Родина політв'язня хоче поїхати до нього, але поки Приходька тримають у ШІЗО, побачитись з ним неможливо.

Що відомо про Олега Приходька?

  • 65-річного активіста і українського патріота, жителя селища Оріхове Сакського району Криму Олега Приходька затримали 10 жовтня 2019 року. ФСБ звинуватила його в підготовці до терористичного акту і незаконному виготовленні вибухових речовин.
  • Його дочка Наталія раніше розповідала Суспільному Крим про сфабриковані справи щодо кримського активіста, проукраїнську позицію, тортури та складнощі зі здоровʼям, які наразі має кримський активіст.
  • У березні 2021 року Південний окружний військовий суд Ростова-на-Дону виніс йому вирок у вигляді 5 років позбавлення волі в колонії суворого режиму. Він відбуває покарання у Володимирському централі, який має славу місця тортур ув'язнених.
  • Українського активіста окупанти звинувачують по ст.30 ч.1 і ч.1 статті 205 ("Приготування до вчинення терористичного акту"), ч.1 статті 222 ("Придбання і зберігання вибухових речовин") та ч.1 статті 223-1 ("Виготовлення вибухових речовин") КК РФ.
  • 19 лютого 2022 року його етапували з Владимира у невідомому напрямку.
  • 17 січня 2023 року Ворошиловський райсуд Ростова-на-Дону збільшив термін ув'язнення для Олега Приходька на місяць, визнавши його винним у нібито неповазі до суду. Під час судового процесу він нібито ображав свідків обвинувачення, зокрема, співробітників ФСБ.
  • 28 квітня проти нього порушено нову кримінальну справу і політв'язень залишився без адвоката.
  • Як повідомлялось раніше, низка правозахисних організацій України виступили із заявою з приводу оголошення вироку кримському активісту Олегу Приходько.

Нагадаємо, 27 квітня в Україні стартувала ініціатива "Листи до вільного Криму", мета якої написати послання незаконно ув'язненим українцям, яких тримають на окупованому півострові чи депортували до російської федерації.

Зауважимо, що у 2014 році відбулася російська окупація півострова Крим, після чого там зафіксували понад 5 тисяч порушень прав людини, більша частина стосувалася кримських татар.

Раніше ми повідомляли, що за особливі заслуги перед Україною політичні в'язні комуністичного режиму Радянського Союзу отримають надбавку до пенсії у розмірі 4 200 гривень на місяць з подальшою індексацією.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: