fbpx
Сьогодні
11:49 04 Тра 2024

Набув чинності закон, який скасовує статус “‎обмежено придатний”: деталі

Фото: armyinform.com.ua

Міністерство оборони України внесло зміни до свого наказу №402, який регламентує роботу військово-лікарських комісій (ВЛК).

Про це пише Рубрика, посилаючись на наказ Міноборони.

Нагадаємо, що 3 квітня стало відомо про те, що в Україні скасовується статус "обмежено придатний", тому чоловіки призовного віку з таким висновком повинні упродовж дев'яти місяців заново мають пройти військово-лікарську комісію.

Повторне проходження ВЛК

Чоловіки у віці 18–60 років, які до цього мали статус "обмежено придатний", тепер повинні знову пройти ВЛК. Це належить зробити до 4 лютого 2025 року.

Медкомісія (ВЛК) повинна буде дати тільки два висновки: придатний або непридатний.

Але сама придатність ділитиметься на категорії:

  • повністю придатний;
  • придатний до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, вищих військових навчальних закладах, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, звʼязку, оперативного забезпечення, охорони;
  • придатний за окремими спеціальностями (наприклад, сюди належать кандидати на вступ до вищих військових навчальних закладів);
  • придатний для виконання специфічних завдань.

Повністю оновлений список хвороб доступний для перегляду тут, через пошукову форму можна перевірити зміни щодо конкретних хвороб.

Зміни до наказу, який регламентує роботу військово-лікарських комісій (ВЛК), набрали чинності 4 травня – одночасно з ухваленим 21 березня законом "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист".

Головною новацією документа є те, що майже повністю (за винятком чотирьох випадків) скасовано індивідуальну оцінку придатності, коли ВЛК могла обирати між формулюваннями:

  • "непридатний" та "обмежено придатний",
  • "обмежено придатний" чи "придатний".

Також у багатьох випадках формулювання "обмежено придатні" до служби за умов воєнного стану замінили на таке:

"Придатні до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв'язку, оперативного забезпечення, охорони".

Людина з таким записом у військовому квитку може бути мобілізована, якщо у війську є потреба в поповненні саме цих підрозділів.

Президент України підписав законопроєкт, який передбачає, що тривалість лікування, а також перебування у відпустці для лікування військовослужбовців тепер зможе становити 12 місяців. При цьому зберігається грошове та матеріальне забезпечення.

Що відомо про зміни в мобілізації

Нагадаємо, що 16 квітня 2024 року президент України Володимир Зеленський підписав закон про мобілізацію, який набуде чинності 18 травня 2024 року. У ньому передбачається обмеження консульських послуг для чоловіків від 18 до 60 років без військово-облікових документів.

МЗС пізніше вказало, що після набуття законом про мобілізацію чинності 18 травня 2024 року "процес прийняття та розгляду заяв про вчинення консульських дій продовжиться з урахуванням нових вимог, що випливають із положень закону".

Крім того, уряд заборонив пересилати закордонні паспорти та паспорти громадянина України за кордон. Тепер призовники зможуть отримати їх тільки в Україні.

Також заступниця міністра оборони України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Катерина Черногоренко заявила, що електронний кабінет військовозобов'язаного запрацює 18 травня.

За її словами, для того, щоб оновити дані в е-кабінеті, потрібно буде завантажити мобільний застосунок, авторизуватися і заповнити необхідні "поля".

Заступниця міністра зазначила, що з 18 травня, у військовозобов'язаних буде обов'язок зареєструвати свої дані (номер телефону, електронну пошту та фактичну адресу проживання) в трьох доступних форматах – в ТЦК, через ЦНАП або через електронний кабінет військовозобов'язаного.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: