fbpx
Сьогодні
Фото 13:59 29 Жов 2023

Посли країн Євросоюзу в Москві вшанували пам’ять жертв політичних репресій

Фото: Твіттер / Евросоюз в росії

29 жовтня в російській столиці Москві посли країн Європейського Союзу поклали квіти до Соловецького каменю напередодні дня пам'яті жертв політичних репресій, який у рф відзначається 30 жовтня.

Про це повідомило представництво ЄС у росії.

Зазначають, що представник Євросоюзу в росії Ролан Галараг разом із послами країн ЄС та країн-однодумців поклав квіти до Соловецького каменю.

"Соловецький камінь, привезений з території Соловецького табору особливого призначення, – символ сталінського політичного терору і нагадування про те, що немає нічого ціннішого за свободу і права людини", зазначили в повідомленні.

Фото: Твіттер / Евросоюз в росії

Російські ЗМІ пишуть, що біля Соловецького каменю були зокрема посли США, Франції, Іспанії, Нідерландів, Польщі та інших країн.

Фото: Твіттер / Евросоюз в росії

Соловецький камінь був встановлений у Москві в жовтня 1990 року за ініціативи правозахисної групи "Меморіал", яку російська влада ліквідувала в грудні 2021-го. Він вважається найстарішим і одним із найвідоміших пам'ятників жертвам політичних репресій у Радянському Союзі.

Фото: Твіттер / Евросоюз в росії

"ЄС висловлює жаль з приводу рішення Верховного суду РФ ліквідувати "Міжнародний меморіал", що відігравав важливу роль у захисті пам'яті про політичні репресії і порушення прав людини", – заявив тоді головний дипломат ЄС Жозеп Боррель.

Своєю чергою Держдеп США тоді у своїй заяві наголосив, що "Меморіал" є однією з найстаріших і найбільш авторитетних у росії організацій у цій сфері. 

США висловили солідарність з усіма, хто у Росії зазнає переслідувань за спробу реалізовувати свої права на свободу вираження поглядів і зібрання, та з тими, хто опинився за гратами за звинуваченнями з політичних мотивів.

Пам'ятник є гранітною брилою, яку привезли з території колишнього Соловецького табору, що вважається символом ГУЛАГу й радянського державного терору загалом. Він розташований на Луб'янській площі, навпроти будівлі органів держбезпеки СРСР і рф.

Довідка

Як повідомляла "Українська правда", 28 грудня Верховний суд рф ухвалив рішення про ліквідацію організації "Міжнародний меморіал".

На підтримку "Меморіалу" виступали десятки російських та міжнародних організацій, політиків, діячів науки та культури. Серед них – лауреати Нобелівської премії миру, головний редактор "Нової газети" Дмитро Муратов та перший президент СРСР Михайло Горбачов.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: