fbpx
Сьогодні
11:43 30 Тра 2023

4200 гривень отримають до своєї пенсії політв'язні комуністичного режиму СРСР

За особливі заслуги перед Україною політичні в'язні комуністичного режиму Радянського Союзу отримають надбавку до пенсії у розмірі 4 200 гривень на місяць з подальшою індексацією.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Facebook народного депутата від "Європейської солідарності" Володимир В'ятрович.

Як розповів нардеп, 29 травня Верховна Рада 313 голосами ухвалила у другому читанні і в цілому законопроєкт №8032.

"Ці люди, без яких ми б не мали сьогодні вільної України, і яких, на жаль, уже дуже мало залишилося серед нас, отримають надбавку до пенсії у розмірі 4.200 гривень на місяць з подальшою індексацією", наголосив парламентарій.

Таким чином, парламент встановив пенсію за особливі заслуги перед Україною (як надбавку до пенсії) борцям за незалежність України у ХХ столітті. Мова йде, зокрема, про тих, хто за часів комуністичного тоталітарного режиму зазнав репресій за політичними або релігійними мотивами.

"Крім того, з закону "Про пенсії за особливі заслуги перед Україною" вилучені згадки про радянські нагороди й звання, а перебування на високих державних посадах більше не буде підставою для призначення пенсій за особливі заслуги", – додав нардеп.

Довідка

Політичний в'язень — особа, що перебуває під вартою або відбуває покарання у вигляді позбавлення волі, а також спрямоване на примусове лікування, у справі якої є присутньою явна політична складова, наприклад, опозиція до чинної влади.

Політичним в'язнем може бути як арештований за звинуваченням у діях політичного характеру, так і за іншими, часто сфальсифікованими, звинуваченнями.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: