fbpx
Сьогодні
15:26 08 Вер 2023

У деяких чеських школах запровадили вивчення української мови як другої іноземної: для чого це рішення

English version here

Деякі чеські школи вирішили запровадити нововведення – українська мова як друга іноземна. Вже з 1 вересня частина маленьких українців зможе вчити рідну мову в Чехії. Щоправда, такі уроки будуть лише в тих навчальних закладах, де є достатня кількість охочих вивчати українську.

Про це інформує Рубрика, посилаючись на proukrainu.

У чому проблема?

З початку війни Чехія прихистила багато українців. Наразі у країні залишається понад 364 319 біженців. З них 28% – діти. До місцевих шкіл пішли 54% (понад 51 тисяч). Згідно з даними ЮНЕСКО, серед найбільших потреб українських дітей у навчанні – шкільне приладдя, комп'ютерна техніка та мовні курси.

Зазвичай чеські діти в школі окрім англійської вивчають німецьку, іспанську, французьку або російську.

Яке рішення?

Рішення про те, яку саме мову включати до програми, приймає окремо кожний навчальний заклад. Таким чином з 1 вересня деякі навчальні заклади Чехії прийняли рішення зробити українську другою мовою для вивчення. І уже з початком нового навчального року деякі українські батьки та їх діти, які відвідують школу в Чехії, помітили, що у звичному розкладі поряд із чеськими предметами з'явилась українська мова.

Як це працює?

За словами представників Міністерства освіти Чехії, українська мова може ставати другою іноземною як і будь-яка інша. Рішення про її введення у програму залежить лише від школи та її можливостей. Але якщо у навчальному закладі є кваліфікований вчитель та бажання серед учнів, то така опція є цілком можливою.

Нагадаємо, як раніше повідомляла Рубрика, Кабінет міністрів прийняв рішення переформатувати навчальний процес для школярів, які зараз перебувають за кордоном. Затверджена освітня програма, яка передбачає вивчення лише предметів українознавчого компоненту.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: