fbpx
Сьогодні
Відео, фото 16:30 10 Лис 2023

 Українська книжкова поличка з'явилась в бібліотеці ЮНЕСКО в Парижі: як працює це рішення

English version here

Фото: president.gov.ua

У французькій столиці в бібліотеці міжнародної організації у сфері науки та культури ЮНЕСКО відкрили Українську книжкову поличку.

Про це повідомила Перша леді України Олена Зеленська, інформує Рубрика.

У чому проблема?

Олена Зеленська наголосила, що, передаючи книжки за кордон, українці буквально рятують їх від фізичного знищення в умовах війни.

"Ми хочемо, щоб про Україну знали з першоджерел про те, якими ми є, про що думаємо, із чим виросли, у чому наше коріння. Думаю, що в цьому полягає основа для розуміння інших країн, інших людей", — сказала Зеленська.

Проєкт "Українська книжкова поличка" націлений на поширення української літератури в оригіналі та перекладах у провідних бібліотеках світу.

Яке рішення?

Українську книжкову поличку відкрили в Парижі у бібліотеці міжнародної організації у сфері науки та культури ЮНЕСКО.

Як це працює?

Захід відбувся за участі генеральної директорки ЮНЕСКО Одрі Азулє.

Станом на тепер у світі вже відриті 180 українських поличок у 42 країнах, загалом вони налічують 45 тисяч українських книжок.

Зазначається, що проєкт не лише зберігає українське слово, а й підсилює його, щоб про українців знали не тільки з новин, а й з глибоких якісних текстів, досліджень, творів.

Під час відкриття полички французький стритарт-художник Крістіан Гуем намалював фреску, присвячену Україні.

Робота виконана в жовто-блакитних кольорах та зображує українську дівчину.

Фото: Олена Зеленська, Facebook

"Українська дівчина тепер один із символів Парижа. Роботи французького стрітарт-художника Крістіана Гемі, відомого під псевдонімом C215, кавалера мистецтв Франції, уже стали частиною Гостомеля, Бучі, Києва, Львова. Гемі одним із перших з-поміж закордонних митців відвідав Україну ще у травні 2022 року й побачив російські злочини на власні очі. Українські враження художник закарбовує відтоді й на стінах французької столиці", – зазначила Зеленська.

Фото: Олена Зеленська, Facebook

Перша леді разом із генеральною директоркою ЮНЕСКО Одрі Азулє оглянули фреску, яку створив протягом дня художник Гемі.

"Вдячна пані Одрі за зусилля, яких вона та її організація докладають, щоб уберегти від російського варварства українську спадщину. За внесення об'єктів всесвітньої спадщини в Одесі, Києві та Львові до Списку ЮНЕСКО під загрозою та надання посиленого захисту ще 20 об'єктам. За допомогу у сфері освіти: тут ЮНЕСКО опікується впровадженням психологічної підтримки, і це важливий внесок у нашу Національну програму ментального здоров'я, саму українську стійкість, що вже стала легендою", – наголосила Зеленська.

Фото: Олена Зеленська, Facebook

Вона висловила сподівання, що попереду співпраця у поверненні викрадених росією дітей.

"Як влучно зазначив художник Крістіан Гемі, "Україна хоче перемоги та справедливості". Вдячні всім людям й організаціям, які це розуміють і допомагають втілювати", – підкреслила Зеленська.

Зауважимо, що паризький вуличний художник Крістіан Гемі створював графіті на зруйнованих будинках Київщини, зокрема, у Бучі і Гостомелі.

Довідка

Проєкт "Українська книжкова поличка" реалізують Міністерство закордонних справ, Міністерство культури та інформаційної політики та Український інститут книги.

Проєкт був запланований ще до початку повномасштабної війни росії.

Його мета — поширювати українську літературу в оригіналі та перекладах у найбільших бібліотеках світу. Мета — розвиток культурних зв'язків між країнами та популяризування української літератури у світі. До проєкту долучилися українські видавці з усіх областей, як писав МКІП.

"Полички" вже є у Греції, Молдові, Франції, Австрії, ПАР, Намібії, Катарі тощо.

Також у Стамбульському університеті в Туреччині офіційно відкрили другу українську книжкову поличку.

Окрім того, Українську книжкову поличку відкрили у Національній бібліотеці Румунії, Сполучених Штатах та Південній Кореї.

Нагадаємо, в Україні та за її межами уже передали понад 800 тисяч книжок у межах акції "Українським дітям – українську книгу".

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: