fbpx
Сьогодні
17:16 09 Лис 2023

Із Сектора Гази дозволили виїхати ще 228 нашим співгромадянам, – посол України в Ізраїлі

English version here

ФОТО: REUTERS

Україна отримала дозволи на виїзд із Сектора Гази ще для 228 громадян нашої країни.

Про це заявив посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук в ефірі "Суспільне.Спротив".

Дипломатичний представник нагадав, що Україна вже отримала дозвіл на 101 людину три дні тому.

"А позавчора ввечері отримали додатково дозвіл ще на 228 осіб. Тобто ми можемо говорити про дозволи на 329 людей всього. Ці дозволи є дійсними.

Думаю, що ми зможемо отримати ще декілька дозволів, але невелику кількість, оскільки переважна більшість наших заявок розглянута ізраїльською стороною і погоджена позитивно", наголосив посол.

Корнійчук також зауважив, що за оцінками дипломатів, в Секторі Гази може залишатися близько українських 500 громадян, можливо більше. Оскільки вони не на обліку, з ними нема зв'язку.

"На нас вийшло в цілому близько 370 осіб. На жаль, із частиною цих осіб зв'язок був втрачений, оскільки вони не евакуювалися з півночі, де тривають важкі бойові дії. Ми наполегливо просили їх це зробити", зазначив дипломат.

З його слів, переважна більшість громадян, яких просили дипломати, переїхала з півночі на південь і чекає евакуації.

На пункті пропуску "Рафах" перебуває передова група. Цілодобово позмінно чергують українські дипломати, військові, які забезпечують прохід громадян і перевезення їх до безпечного місця.

Як наголосив Корнійчук, перші евакуйовані громадяни перебувають в готелі на Синаї між Рафахом і Каїром. Вони чекають на відправку до сусідньої з Україною держави. Евакуаційний літак прибуде, щоб забрати їх безкоштовно.

Посол також пояснив, що погодження на евакуацію дає Ізраїль та Єгипет. Зі списків вилучають осіб, які мають причетність до ХАМАСу. Він додав, що українські списки "майже не порізані". У них зазначені переважно жінки і діти.

Що відомо про українців в Ізраїлі та Газі

11 жовтня посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук також повідомив, що для наших громадян, які залишилися в Ізраїлі, вдалося організувати українському посольству перший евакуаційний рейс.

Загалом їх було чотири. Від початку війни, оголошеної після нападу ХАМАС, Україна зі слів посла України в Ізраїлі Євгена Корнійчука, евакуювала з Ізраїлю 540 своїх громадян. Загалом із країни з 7 жовтня виїхали близько 4000 українців.

Зауважимо, що станом на кінець жовтня внаслідок розв'язаної терористами ХАМАС війни в Ізраїлі загинуло 25 громадян України. Із них 21 українець став жертвою на території країни, ще четверо – в секторі Гази, зокрема троє дітей. Також одного українця вважають зниклим безвісти на території анклаву. Шестеро наших громадян отримали поранення.

Нагадаємо, що з нападом терористичного угруповання ХАМАС на Ізраїль на початку жовтня Міністерство закордонних справ України створило оперативний штаб для допомоги українцям. Громадян закликали уважно сприймати всі попередження та інструкції Тель-Авіва.

Як писала Рубрика, 8 листопада Україна успішно евакуювала з сектора Гази першу групу своїх громадян, яка налічувала в собі 43 людини.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: