fbpx
Сьогодні
16:27 09 Лис 2023

Шлях до вступу в Євросоюз: в Угорщину відправляли українську делегацію домовлятися щодо пункту про нацменшини

English version here

Ольга Стефанішина

Україна відправила до столиці Угорщини делегацію, яка представила дорожню карту розв'язання питання щодо національних меншин, адже саме через цей пункт Будапешт погрожує накласти вето на початок переговорів про вступ України до Європейського Союзу.

Про це сказала віцепрем'єрка з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина на брифінгу в Медіацентрі Україна.

Нагадаємо, що 8 листопада Європейська комісія офіційно рекомендувала державам ЄС почати переговори щодо вступу до Євросоюзу України.

Тоді ж ЄК представила звіт щодо прогресу України у 2023 році з подальшими рекомендаціями. Серед них — необхідність виконати всі рекомендації Венеційської комісії стосовно нацменшин, а саме внести деякі зміни до законодавства про державну мову, ЗМІ та освіту.

До того ж уряд Угорщини також погрожує заблокувати початок переговорів про вступ України до Європейського Союзу, заявляючи про порушення прав угорців в Україні.

Своєю чергою Стефанішина зазначила, що ці чотири рекомендації у звіті ЄК є "технічними":

  • вони не мають такої ж ваги, як сім рекомендацій, які Україна отримала зі статусом кандидата на вступ у ЄС;
  • і не мають жодного зв'язку з політичним рішенням, чи починати переговори з Україною про вступ.

Європейська Рада може дослухатися до цих рекомендацій або ні.

"Щодо чотирьох пунктів: я не хочу, щоб Угорщина ставала топтемою у питаннях розширення. Я впевнена, що ми зможемо подолати і цей виклик, який справді буде викликом для нас на наступний місяць. Водночас ми не сиділи склавши руки", підкреслила Стефанішина.

Вона розповіла, що у вересні уряд відправив делегацію в Будапешт у складі МОН, Держслужби етнополітики, парламентарів та МЗС. За результатами цих переговорів Угорщині була надана дорожня карта, яка складається із заходів, узгоджених з угорською стороною, щодо:

  • підручників для угорської громади,
  • навчального процесу,
  • рішень МОН,
  • додаткових законодавчих змін.

Саме це і стане базою для переговорів.

Віцепрем'єрка також наголосила, що мова не йде про якісь "поступки" Угорщині.

"Ми маємо говорити про наше законодавство з ширшого, європейського погляду. Ці зміни будуть готуватися. Вони стосуватимуться і освіти, і мови. Але точно не будуть стосуватися можливості незнання української мови", підкреслила Стефанішина.

Вона зазначила, що в розмитості пункту про нацменшини є "величезний замисел такого формулювання":

"Важливо звернути увагу, що достатнім буде прогрес, про який Україна домовиться з усіма сторонами-стейкхолдерами", процитувала Стефанішина рекомендації Єврокомісії.

Міністерка також додала, що права угорської нацменшини в Україні "безумовно задоволені". До того ж постраждали під час війни вони набагато менше, ніж, наприклад, права греків у Приазов'ї, які залишилися без місця проживання через окупацію земель.

А Закарпатському регіону була надана "безпрецедентна увага".

Стефанішина також зазначила, що будь-яка держава, яка свідомо вирішує блокувати рішення щодо України, знайде для цього причину. Пані посол ЄС в Україні Катаріна Матернова підрахувала, що на етапі до членства у країн-членів ЄС "буде приблизно 100 можливостей" заблокувати рішення протягом будь-якого періоду.

"Першою йде не проблематика, а свідоме політичне рішення. Угорщина таку заяву зробила, але ми розуміємо, що є і діалог із Будапештом, і візит президентки ЄК. Знаємо, як боротися на євроінтеграційному фронті", резюмувала міністерка.

Нагадаємо, що після того як Європейська комісія офіційно рекомендувала державам ЄС почати переговори щодо вступу до Євросоюзу України, посадовці Угорщини зробили гучні заяви:

  • Каталін Новак заявила, що між Угорщиною і росією не може бути відносин, які б підривали зобов'язання Будапешта перед НАТО,
  •  міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто заявив, що поки в Україні не буде миру, то вона не підходить для членства в ЄС. 
Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: