fbpx
Сьогодні
21:22 05 Лис 2023

Зеленський дав інтерв'ю телеканалу NBC News: зміни у Силах оборони, візит в Ізраїль...

Фото: Ілюстративне / Офіс Президента

Український президент Володимир Зеленський дав інтерв'ю американському телеканалу NBC News, в якому розповів про плани змінити стратегію війни з росією, прокоментував скандальні заяви Дональда Трампа, грубо відізвався про диктатора рф, а також розповів про можливий візит в Ізраїль.

Як інформує Рубрика, про це Зеленський розповів в ефірі програмі "Meet the Press" американського телеканалу NBC news.

  • Ситуацію на фронті

Зеленський вчергове повторив, що ситуація на фронті сьогодні не патова.

"Вони думали, що здолають нас, але цього не сталося. Я не думаю, що це глухий кут", – сказав Зеленський.

Крім того, за його словами, наразі розглядається можливість зміни української стратегії війни з росією.

"Наші військові придумують різні плани, різні операції, щоб швидше просуватися вперед і завдавати несподіваних ударів по РФ", – заявив він.

Український президент розповів, чого не вистачає ЗСУ сьогодні, щоб прискорити контрнаступ на фронті. За його словами, найголовніше – це контроль неба.

"Ми не маємо достатньо засобів ППО, тому Росія контролює небо. Що буде коли в нас буде достатньо засобів ППО від наших партнерів? Наші війська підуть. Ні, вони побіжать вперед, і це (контрнаступ – ред.) піде швидше", – заявив він.

Зеленський додав, що допомога у врівноваженні сил у небі – це топ-1 запит до партнерів.

  • Заклик до західних партнерів

Зеленський закликав Конгрес США зберегти військову допомогу Україні. Він пояснив американським законодавцям, які блокують виділення додаткових коштів, що альтернативою може стати ризик нападу Росії на НАТО.

"Якщо Росія вб'є всіх нас, вона нападе на країни НАТО, і ви пошлете туди своїх синів і дочок. І це буде – вибачте, але ціна буде вищою", – заявив президент.

Зеленського запитали, чи вважає він, що США мають фінансувати Україну до завершення війни. У відповідь український президент назвав інші варіанти підтримки України.

"По-перше, з додатковими ППО, наші люди повернуться додому, економіка покращиться, наше ВВП збільшиться", – заявив він.

Також країни Заходу та ЄС, за словами президента, могли б передати Україні кошти, виручені від російських активів. А США могли б дати Україні кредит, який та повернула б вже після завершення війни.

Крім того, Зеленський запропонував США виробляти зброю разом з Україною, а також дозволити Україні купляти боєприпаси в американських компаній..

  • Запросив в Україну Трампа

Зеленський відреагував на заяву колишнього президента США Дональда Трампа про те, що він би закінчив війну в Україні за 24 години, якби знову повернувся в Білий дім.

"Що я можу сказати? Ми його також будемо раді вітати. Президент Байден вже був тут, і він, думаю, зрозумів деякі речі, які, на мою думку, можна зрозуміти, лише перебуваючи тут (в Україні – ред.)… Мені треба буде не більше 24 хвилин, щоби пояснити президенту Трампу, що він не може щось зробити з цією війною, забезпечити мир – через Путіна, якщо – завжди є "якщо" – якщо він не намагається і не готовий здавати нашу територію цій жахливій людині.

Якщо він не збирається здавати її, здавати нашу незалежність – він нічого не зможе з цим зробити. Тож ми будемо дуже раді вітати його тут". ", – сказав президент.

  • Зеленський назвав "чортовим терористом" російського диктатора путіна

""У мене багато сили. Але, навіть якщо ми почуваємось сильними і маємо багато енергії, це не означає, що ми хочемо воювати все наше життя, тому що ціна велика, тому що війна забирає кращих із нас, найкращих героїв, найкращих чоловіків, жінок і дітей.

Але ми не готові віддати свою свободу цьому довбаному (f—ing) терористу Путіну. Ось чому ми воюємо", – заявив Зеленський.

  • Візит в Ізраїль

Зеленський також прокоментував чутки про те, що він нібито планує відвідати Ізраїль, який зараз проводить масштабну військову операцію проти ХАМАС в Секторі Газа.

"Мені складно сказати, я президент країни, що у війні, і зараз на фронті дійсно гаряче, тому мій візит залежить від багатьох речей, передусім від того, що буде на полі бою…І по-друге, залежить від того, чи зможемо ми визволити українських громадян звідти (з Гази, – ред.)", – заявив він.

Президент додав, що якщо його візит до Єгипту чи Ізраїлю допоможе звільнити українців, то він готовий це зробити.

Як повідомлялось, глава держави Володимир Зеленський відреагував на загибель воїнів 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади.

"Мої співчуття всім рідним та близьким загиблих воїнів! Це трагедія, якої можна було уникнути. Міністр оборони Умєров доповів мені про заходи, яких вжито, щоб зʼясувати всі обставини того, що сталося, хто конкретно та які розпорядження давав", – заявив він.

Зеленський додав, що за фактом трагедії було зареєстровано також кримінальне провадження. Триває відповідне розслідування.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: