fbpx
Сьогодні
16:30 01 Лис 2023

На Полтавщині збудують вітрову електростанцію: навіщо це рішення

Фото: Ілюстративне

У ДТЕК запланували побудувати Полтавську вітрову електричну станцію у Глобинській громаді.

Про це повідомили на сайті компанії, пише Рубрика.

У чому проблема?

"Електроенергії, яку виробляють українські електростанції, повністю достатньо для забезпечення потреб споживачів. Цієї зими працюватимуть усі блоки атомних електростанцій, що розташовані на підконтрольній території України.

Більше того, наразі у резерві перебувають додаткові потужності, які будуть запущені в роботу у разі збільшення споживання та потреб в електроенергії", запевнили у Міненергетики.

Однак враховуючи, що росія веде в Україні загарбницьку війну, всі добре пам'ятають, як рік тому рф масовано завдавала ударів по енергетичній структурі країни.

Тоді в нагоді стали значні резерви обладнання. Окрім того, Європейський союз та інші партнери також зібрали й передали сотні тон обладнання з потрібними Україні характеристиками.

Все це допомагало проводити ремонти і заміни у надзвичайно стислі терміни та забезпечити стійкість усієї енергосистеми у найскладніші періоди минулого опалювального сезону.

І ось, 21 вересня цього вже року відбулася чергова масована ракетно-дронова російська атака проти об'єктів енергетики, яка може свідчити про початок нового етапу терору проти України.

Яке рішення?

ДТЕК планує забезпечити Полтавський регіон електроенергією та підвищити енергетичну безпеку України за допомогою нової вітрової електростанції.

Тому у Полтавській області енергетична компанія хоче створити вітрову електричну станцію у Глобинській громаді.

Як це працює?

Як повідомляють енергетики, вже розпочалися передпроєктні роботи щодо розміщення Полтавської вітрової електричної станції.

Також на цей час вітровий парк погодили з місцевою владою.

ДТЕК пише, що 26 жовтня підписали тристоронній договір з Глобинською міською радою та підрядником з проєктування.

У межах договору виконають:

  • інженерно-геодезичні вишукування,
  • розроблення детального плану територій тощо.

Підготовчий етап має завершитися до травня 2024 року.

"Ми цілеспрямовано і усвідомлено йдемо в цей регіон, оскільки він є енергодефіцитним і потужна електростанція тут дуже потрібна. Електроенергія з Полтавської ВЕС дасть поштовх до більш стрімкого розвитку виробництв в Полтавській та суміжних областях", – говорить заступник директора компанії Олег Соловей.

Нагадаємо, що російська армія зруйнувала, пошкодила або окупувала 90% вітрових електростанцій в Україні.

Довідка

Нагадаємо, що вітрова енергетика в Україні один з потужних напрямів розвитку сучасної енергетики будь-якої країни. Україна має значний природний потенціал для реалізації вітроенергетичних проєктів.

Ботієвська ВЕС – найбільша вітрова електростанція України. Будівництво здійснювали у дві черги: в грудні 2012 року було запущено 30 агрегатів, в квітні 2014 року — ще 35.

Потужність станції дозволяє забезпечити електроенергією південь Запорізької області, а раніше й частину Криму до анексії.

Окрім того, станція дозволяє знизити шкідливі викиди в атмосферу приблизно на 730 тис. т вуглекислого газу, що прирівнюється до викидів 365 тисяч машин щороку.

Зауважимо, що 27 вересня голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький під час форуму Forbes "Енергія бізнесу" повідомив, що навколо Трипільської та Зміївської ТЕС, які входять до складу Центренерго, зводять захисні споруди.

Також 27 вересня очільник уряду Денис Шмигаль теж зазначив, що Україна формує багаторівневий захист енергетичних об'єктів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: