fbpx
Сьогодні
13:59 22 Жов 2023

Британія розробила навчальну програму щодо захисту енергетики для українських інженерів: навіщо це рішення

English version here

Фото: Міноборони Британії

Британія розробила навчальну програму, яка передбачає навчання з захисту енергетики від російських атак, для українських інженерів напередодні зими.

Про це пише Рубрика, посилаючись на пресслужбу Міноборони Британії.

У чому проблема?

27 вересня голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький під час форуму Forbes "Енергія бізнесу" повідомив, що навколо Трипільської та Зміївської ТЕС, які входять до складу Центренерго, зводять захисні споруди.

Пізніше чиновник повідомив, що українські енергетичні об'єкти матимуть три рівні захисту, завершити зведення захисних конструкцій планують до листопада, тобто до настання холодів.

Також 27 вересня очільник уряду Денис Шмигаль теж зазначив, що Україна формує багаторівневий захист енергетичних об'єктів.

Однак, як зауважував міністр енергетики України Герман Галущенко, в Україні під час масованих російських атак, окупанти можуть завдати масштабної шкоди енергосистеми, тому блекаути можливі.

Галущенко додав, що енергетики проводять тренування на випадок обстрілів та масових вимкнень енергії. Однак спрогнозувати рівень, масштаб і вплив атак на роботу енергосистеми наразі доволі складно. 

Яке рішення?

Міністерство оборони Британії розробило навчальну програму для українських інженерів напередодні зими, яка передбачає навчання з захисту енергетики від російських атак.

Навчанням займалися інженери британської армії. Двотижневу програму розробляли для цивільних інженерів на прохання України.

Як це працює?

Британські інженери залучили спеціалізованих резервістів, які працюють у секторі критичної національної інфраструктури Британії.

Навчання проходили на:

  • британському газовому заводі,
  • військовому злітно-посадковому майданчику,
  • портовому об'єкті.

Українських інженерів навчали, як визначити:

  • найбільш вразливі елементи енергетичної інфраструктури,
  • потенційні відстані вибуху,
  • вплив різної зброї та вибухових речовин.

Окрім того, інженерів навчали, де потрібно розташовувати бар'єри, щоб захистити об'єкти від російських атак.

Що відомо про стан енергетичної системи України

12 серпня в Міненерго повідомили, що планові ремонти на енергетичних об'єктах України йдуть за графіком, однак найгірша ситуація з підготовкою до нового опалювального сезону спостерігається у прикордонних із Росією областях, а також на прифронтових територіях.

Прем'єр-міністр 13 вересня заявив про фінальну стадію підготовки енергетичної системи до осінньо-зимового періоду. 

Нагадаємо, Головне управління розвідки Міністерства оборони України зафіксувало, що російська розвідка вивчає стан енергетичної інфраструктури України.

Окрім того, нещодавно, від Німеччини оператор системи передачі "Укренерго" отримає 76 млн євро гранту для укріплення захисту енергетичних об'єктів та підвищення надійності живлення споживачів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: