fbpx
Сьогодні
11:18 29 Жов 2023

Транзит газу в ЄС: після 2024 року “Нафтогаз” не буде продовжувати угоду з “Газпромом”

Фото: З відкритих джерел

У 2024 році після закінчення терміну дії контракту НАК "Нафтогаз України" не продовжуватиме транзит російського газу до Європейського Союзу.

Про це заявив голова правління НАК "Нафтогаз України" Олексій Чернишов в інтерв'ю Радіо Свобода.

Як зазначив очільник "Нафтогазу", Україна готова вже відмовитися від транзиту газу, особливо через те, що російська федерація не виконує умов контракту.

Зауважимо, що "Газпром" не сплачує за своїм контрактом по напряму ГВС "Сохранівка", яка знаходиться фактично в окупованій зоні.

"Тому "Нафтогаз" недоотримує обсяги фінансування для того, щоб фактично забезпечувати (транзит – ред.), і виконує свої зобов'язання незалежно від того, подаючи позови проти "Газпрому" для виконання своїх зобов'язань", підкреслив Чернишов.

Однак Україна продовжує транзит виключно для підтримки європейських колег.

"Не існує інших причин, але ми не можемо позбавити сьогодні деякі країни Євросоюзу, які, до речі, є нашими партнерами, можливості отримувати блакитне паливо і готуватися до зими", – пояснив Чернишов.

Глава "Нафтогазу" додав, що Європейський Союз планує повністю відмовитися від споживання російського газу до 2027 року, тому не наполягає на продовженні українського транзиту.

Нагадаємо, що НАК "Нафтогаз України" подала Прохання про арбітраж до Міжнародного арбітражного суду при Міжнародній торгово-промисловій палаті в Парижі (Франція) щодо дій ПАТ "Газпром".

Компанія вимагає від Газпрому кошти за надану послугу з організації транспортування природного газу територією України, які не були ним сплачені вчасно та в повному обсязі.

Окрім того, Україна не вестиме перемовини про продовження контракту з росією на транзит газу після його завершення.

Раніше голова правління НАК "Нафтогаз України" Олексій Чернишов заявляв, що для опалення взимку Україна може забезпечити себе газом, завдяки збільшенню видобутку, при чому імпорт блакитного палива теж не планують.

Нагадаємо, за даними Міністерства енергетики, в українські підземні сховища газу (ПСГ) станом на серпень вже закачали понад 12,3 млрд кубів блакитного палива.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: