fbpx
Сьогодні
16:42 17 Сер 2023

Галущенко: Україна не буде домовлятися з росією про продовження транзиту газу

English version here

Україна не вестиме перемовини про продовження контракту з росією на транзит газу після його завершення.

Про це заявив міністр енергетики України Герман Галущенко в інтерв'ю "Голосу Америки".

Як розповів очільник відомства, дія контракту, що передбачає транзит росією газу до Європи через територію України, закінчується наступного року.

Галущенко також наголосив, що Україна точно не буде стороною перемовин із росіянами щодо можливого продовження транзиту.

Окрім того, міністр висловив сподівання, що наступного року Європа зможе диверсифікувати постачання і не потребуватиме російського газу взагалі.

"Я думаю, що наступний рік буде показовий з точки зору можливості Європи функціонувати взагалі без російського газу. Я бачу всі передумови для того, щоб це відбулося", підкреслив Галущенко.

Утім, голова міністрерства додав, що поки зарано прогнозувати, що станеться наступного року, через непередбачувану агресивну політику росії.

"Ми ж маємо справу з росіянами — вони можуть припинити дію цього контракту в будь-який день. Абсолютно очевидно, що це не пов'язано з юридичними формальностями", зазначив урядовець.

Галущенко вважає, що цієї зими Україна може відіграти значну роль в забезпеченні стабільності ринку газу в Європі. Попри війну, європейські компанії продовжують зберігати газ в українських газосховищах, і цей тренд, на думку міністра, лише зростатиме.

"Я впевнений, що найближчий місяць буде тільки збільшення обсягів закачування газу, а це означає, що Україна — надійний партнер навіть під час війни. По-друге, це те, що Україна здатна гарантувати безпеку постачання для Європи, і це важливо", резюмував очільник відомства.

Нагадаємо, за даними Міністерства енергетики, в українські підземні сховища газу (ПСГ) станом на серпень вже закачали понад 12,3 млрд кубів блакитного палива.

"Це дає впевненість говорити, що до опалювального сезону весь необхідний обсяг газу буде закачаний до сховищ. Також завдяки тому, що зростає рівень довіри країн – партнерів до України, збільшується і обсяг закачування газу від нерезидентів", – сказав міністр енергетики Герман Галущенко.

Окім того, 17 серпня, президент України Володимир Зеленський провів селектор, де під час наради обговорили також і підготовку до зими.

Також, Кабінет міністрів України до кінця наступного опалювального сезону продовжить дію спеціальних зобов'язань (ПСО) щодо газу для підприємств теплокомуненерго. Уряд також удвічі зменшить базову ціну на газ.

До того ж, ціни на газ для населення зафіксовані на позначці 7,96 гривень за кубометр як мінімум до 30 квітня 2024 року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: