fbpx
Сьогодні
Спецпроєкт 10:05 30 Сер 2023

Чи платити за газ, якщо житло зруйноване і чи зростуть ціни: відповіді на поширені запитання споживачів газу

Акціонерне товариство "Київоблгаз" — оператор газорозподільної системи на Київщині. Воно забезпечує роботу аварійно-диспетчерської служби, надійну та безпечну експлуатацію газорозподільної системи та веде комерційний облік природного газу. "Рубрика" разом з "Київоблгазом" відповідають на найпоширеніше запитання споживачів. 

Чим займається "Київоблгаз" і коли до нього звертатися? 

Компанія надає послуги розподілу природного газуй доставляє його споживачам. Щоб газ надійно надходив до домівок клієнтів, фахівці газорозподільних компаній повинні постійно підтримувати стабільний тиск у мережах. У магістральних трубопроводах газ перебуває під високим тиском. Перш ніж газ потрапляє до споживача, тиск понижується — спочатку до середнього, а потім до низького рівня. 

Аби газ не втрачався при транспортуванні до осель, організацій та підприємств, працівники облгазів регулюють тиск у газогонах, проводять технічне обслуговування мереж та підтримують у робочому стані десятки тисяч одиниць обладнання.

АТ "Київоблгаз" — лідер серед газорозподільних підприємств України. Посідає перше місце в країні за протяжністю газопроводів (понад 44 тис. км). В зоні обслуговування компанії 925 тисяч споживачів. Також "Київоблгаз" входить у трійку найбільших платників податків Київської області та дає роботу понад 4 тисячам працівників.

Чи платити за газ, якщо житло зруйноване і чи зростуть ціни: відповіді на поширені запитання споживачів газу

Що таке тариф розподілу газу?

Оплата послуги розподілу природного газу визначається тарифом, розмір якого затверджує "регулятор" — Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Плата за розподіл газу використовується на обслуговування, утримання,  реконструкцію і модернізацію газових мереж, роботу аварійно-диспетчерської служби, оплату праці фахівців, які щодня підтримують роботу газопроводів на належному рівні. Частина коштів спрямовується на придбання технологічного газу, необхідного для транспортування блакитного палива до споживачів під відповідним тиском. З 1-го січня 2022го року затверджено тариф на послуги розподілу природного газу в розмірі 1,49 грн без ПДВ  (з податком на додану вартість 1,788 грн) за метр кубічний.

Чи зміниться тариф за розподіл газу до кінця 2023 року?

Ні. Через воєнний стан в Україні введено мораторій на підвищення цін на послуги розподілу природного газу. Відповідно, тариф на 2023 рік залишився на рівні тарифу 2022-го року — 1,788 грн з ПДВ за метр кубічний. Такою ж буде ціна щонайменше до кінця року.

Як нараховуються кошти за тарифом клієнтам? Кому передавати показання газового лічильника?

Плата за доставку газу для кожного споживача залежить від обсягів, спожитих кубометрів у попередньому газовому році (з 01 жовтня по 30 вересня). Це принцип так званої "річної замовленої потужності". 

Оплата послуги доставки газу здійснюється рівними частинами протягом року. Кожен споживач може самостійно розрахувати вартість доставки газу. Для цього свій обсяг споживання енергоносія у минулому газовому році необхідно помножити на тариф на розподіл газу.

Якщо поділити отриману суму на 12 рівних платежів, це і буде розмір щомісячної плати за доставку газу. 

Чи платити за газ, якщо житло зруйноване і чи зростуть ціни: відповіді на поширені запитання споживачів газу

Облік спожитого газу — компетенція АТ "Київоблгаз". 

Передавати показники лічильника треба щомісяця з 1 по 5 число й оплачувати газ до 20 числа відповідно. "Київоблгаз" фіксує показання лічильників від споживачів і передає їх на єдину інформаційну платформу. Саме там постачальники газу отримують інформацію про кількість спожитого енергоресурсу кожним споживачем. 

На основі цієї інформації постачальники здійснюють нарахування і формують рахунки за газ. Саме тому важливо передавати показники лічильника вчасно. В іншому випадку нарахування здійснять, виходячи із середньомісячного споживання клієнта у відповідний період попереднього року.

Передати дані про спожиті кубометри можна: 

  • в особистому кабінеті my.gas.ua 
  • за допомогою SMS-повідомлення на номер 4647; 
  • через чатботи GASUA у Viber , Telegram. Також NaftogazGasSupply у Facebook Messenger; 
  • за телефонами: 

+38 066 300 28 88 

+38 098 300 28 88 

+38 093 300 28 88

Споживачів, які тимчасово залишили своє житло і, відповідно, не користуються газом, просять продублювати попередньо передані показання.

Чи платити за газ, якщо житло зруйноване і чи зростуть ціни: відповіді на поширені запитання споживачів газу

Чи вдалося відновити газопостачання до всіх клієнтів після деокупації Київщини? Як бути з тими, кому росіяни знищили житло? 

На території Київської області російські загарбники знищили та пошкодили 27 099 км газорозподільних мереж, 159 газорозподільних та 976 шафових газорегулюючих пунктів, зруйнували 1 642 тисяч м² будівель, що  об'єктивно унеможливило забезпечення цілодобового доступу частини споживачів до газорозподільної системи.

Підприємство критичної інфраструктури АТ "Київоблгаз" вже відновило розподіл газу до 159 000 споживачів та продовжує відновлювальні роботи.

Ті споживачі, чиї домівки пошкоджені чи зруйновані, не мають платити за послугу розподілу газу. Такі споживачі отримують перерахунок або призупинення нарахувань до відновлення будівлі та системи газопостачання. 

У разі пошкодження, або знищення нерухомого майна, споживачі природного газу можуть звернутися у телефонному режимі до контакт-центру: 044 364 61 04

Чи є під час війни боржники, які не сплачують за розподіл газу?

З введенням воєнного стану в Україні держава не скасовувала оплату комунальних послуг. Тариф за послуги розподілу газу — не виключення. Однак, заборгованість споживачів зростає.

На це є об'єктивні причини — зменшення доходу, втрата роботи. А є й суб'єктивні — після того, як держава заборонила відключати боржників від газопостачання та нарахування пені за борги, деякі споживачі, навіть ті, які мають фінансову можливість сплачувати, припинили платити.

Щоб кожен споживач мав надійне газопостачання своєї оселі, господарства, офісу або підприємства, газорозподільні мережі треба постійно обслуговувати. "Київоблгаз" продовжує стабільно виконувати свою роботу, забезпечуючи безаварійну і безпечну доставку газу.

Якщо ж споживач опинився у важкому фінансовому становищі, він може звернутися до АТ "Київоблгаз" і написати заяву на реструктуризацію боргу.

Реструктуризація або розстрочка заборгованості — це рівномірно розподілені на певний термін добровільні виплати боргів.

Що чекає на боржників?

В умовах воєнного стану накопичений борг споживача не призведе до негайного відключення газу

Постановою Кабміну від 05.03.2022 № 206 до припинення чи скасування воєнного стану в Україні забороняється:

  • нарахування та стягнення штрафів, інфляційних нарахувань, процентів річних, нарахованих на заборгованість, утворену за несвоєчасну та/або неповну оплату за житлово-комунальні послуги;
  • припинення/зупинення надання житлово-комунальних послуг населенню у разі їх неоплати або оплати не в повному обсязі.

Проте в подальшій перспективі споживач може зіштовхнутися з судовим позовом, примусовим стягненням боргу виконавчою службою і, ймовірно, відключенням газу.

Як компанія інформує клієнтів про необхідність оплати тарифу? 

Щомісяця споживачі отримують рахунки на оплату послуги — наразі паперові.

З 28-го червня 2023 року АТ "Київоблгаз" перейшло в державне управління і клієнти компанії мають користуватися сервісами й платформами НАК "Нафтогаз України". Особистий кабінет знаходиться на стадії тестування, згодом, ймовірно з вересня, клієнти в особистому кабінеті зможуть завантажувати електронні платіжки.

"Київоблгаз" закликає усіх споживачів вчасно оплачувати послуги з розподілу газу — це внесок кожного у забезпечення енергетичної безпеки регіону.

Чи платити за газ, якщо житло зруйноване і чи зростуть ціни: відповіді на поширені запитання споживачів газу

На правах реклами

154

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: