fbpx
Сьогодні
18:39 21 Жов 2023

Умєров подякував міністру оборони США за ATACMS

Фото: facebook/rustemumerov

Міністр оборони України Рустем Умєров провів предметну розмову з Міністром оборони США Ллойдом Остіном.

Як передає Рубрика, про це Умєров повідомив у Фейсбуці.

"Проінформував свого американського колегу про ситуацію на полі бою. Вдячний керівництву США та міністру Остіну за надання Україні ATACMS. Ця зброя матиме значний вплив на полі бою", – йдеться у повідомленні.

ATACMS для України

Україна вже довгі місяці закликає США надати далекобійні ракети ATACMS. Останніми тижнями західні ЗМІ наголошують, що питання передачі ракети зрушило з мертвої точки. Крім того, у Сенаті США закликали Байдена негайно передати Україні далекобійні ракети.

Проте, як зазначалося, США "насторожено" ставляться до прохання України поставити їй ATACMS через занепокоєння щодо обмежених запасів і того, що зброю можуть використати для удару по території рф, що призведе до ескалації. Однак країна все ж розглядає цей крок.

Тиск на Байдена щодо передачі далекобійної зброї стає дедалі більшим із боку обох партій Конгресу США.

Ракети ATACMS можна встановлювати на установки M270 MLRS (дві ракети) або HIMARS (одну ракету), які вже має Україна. Досі Україні для систем HIMARS передавали снаряди GMLRS.

Нагадаємо, у ніч на 17 жовтня українські оборонці завдали ударів по гелікоптерах та обладнанню російських окупаційних військ на аеродромах поблизу тимчасово окупованих Бердянська та Луганська.

За інформацією Сил спеціальних операцій, внаслідок атаки було знищено дев'ять гелікоптерів росіян, систему протиповітряної оборони, склад боєприпасів і не тільки.

Згодом стало відомо, що у вівторок ЗСУ вперше вдарили ракетами ATACMS по російських військах, які в обмеженій кількості таємно отримала від США. Це стало першим випадком, коли надана США зброя була використана під час війни в Україні.

Зеленський підтвердив застосування ракет ATACMS Україною.

17 жовтня Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний вперше продемонстрував запуск ракет ATACMS.

Довідка

Американська балістична ракета малої дальності ATACMS. Виробляється компанією Lockheed Martin. Може встановлюватись на M270 MLRS (2 ракети) або M142 HIMARS (1 ракета). Має дальність до 300 км.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: