fbpx
Сьогодні
17:38 17 Жов 2023

Україна вперше використала ракети ATACMS, які таємно отримала від США, – WSJ

English version here

У вівторок ЗСУ вперше вдарили ракетами ATACMS по російських військах, які в обмеженій кількості таємно отримала від США. Це стало першим випадком, коли надана США зброя була використана під час війни в Україні.

Про це пише Рубрика, посилаючись на The Wall Street Journal.

За даними джерел видання, невелику кількість ракет вже було відправлено в Україну для підвищення спроможностей Сил оборони в нанесенні далекобійних ударів.

"Україна давно просить ATACMS, ракету класу "земля-земля", яка може завдати удару далеко в тилу росіян і може бути запущена за допомогою HIMARS, які США надали країні", – йдеться в матеріалі.

Повідомляється, що надані моделі ATACMS мають дальність дії близько 100 миль (близько 161 км). Запускати їх можна за допомогою реактивних систем HIMARS.

При цьому Бердянськ розташований приблизно за 85 кілометрів від найближчої точки фронту, Луганськ – майже за 100 кілометрів.

Видання приводить повідомлення українських військових про нанесення влучних ударів по аеродромах і вертольотах противника поблизу тимчасово окупованих Луганська і Бердянська.

«Рішення США про відправку ATACMS готувалося вже давно. Україна неодноразово заявляла, що ці ракети необхідні для її військового плану, оскільки вони дозволять уразити цілі за лінією фронту на контрольованій росією українській території», – йдеться у статті.

Варто зазначити, що офіційно в Україні та США не коментують і не підтверджують передачу ATACMS. Але днями координатор зі стратегічних комунікацій Ради нацбезпеки США у Білому домі Джон Кірбі говорив, що передача ATACMS Україні не виключена. За його словами, США постійно переглядає додаткові спроможності, яких потребує Україна.

ATACMS для України

Україна вже довгі місяці закликає США надати далекобійні ракети ATACMS. Останніми тижнями західні ЗМІ наголошують, що питання передачі ракети зрушило з мертвої точки. Крім того, у Сенаті США закликали Байдена негайно передати Україні далекобійні ракети.

Проте, як зазначалося, США "насторожено" ставляться до прохання України поставити їй ATACMS через занепокоєння щодо обмежених запасів і того, що зброю можуть використати для удару по території рф, що призведе до ескалації. Однак країна все ж розглядає цей крок.

Тиск на Байдена щодо передачі далекобійної зброї стає дедалі більшим із боку обох партій Конгресу США.

Ракети ATACMS можна встановлювати на установки M270 MLRS (дві ракети) або HIMARS (одну ракету), які вже має Україна. Досі Україні для систем HIMARS передавали снаряди GMLRS.

Довідка

Американська балістична ракета малої дальності ATACMS. Виробляється компанією Lockheed Martin. Може встановлюватись на M270 MLRS (2 ракети) або M142 HIMARS (1 ракета). Має дальність до 300 км.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: