fbpx
Сьогодні
21:56 20 Жов 2023

Україна продовжить отримувати ATACMS, доки не звільнить всі свої території, – Данілов

Україна продовжуватиме отримувати далекобійні ракети ATACMS, доки не звільнить всі свої території. До того ж є домовленість про те, що військові можуть застосовувати таке озброєння лише по території нашої країни, яка тимчасово окупована росіянами.

Про це в інтерв'ю Українському Радіо заявив Секретар РНБО Олексій Данілов, передає Рубрика.

"Це не перше і не останнє отримання нами ракет ATACMS. У нас є домовленість з нашими партнерами, що ми їх використовуємо виключно по території нашої країни, яка на сьогодні тимчасово загарбана терористами. Ми висловлюємо подяку нашому Президенту за те, що він безпосередньо займається цим питанням. Спілкуючись з президентом Сполучених Штатів, щоразу Зеленський порушує питання саме далекобійної зброї", — зазначив Секретар РНБО.

За словами Данілова, постачання далекобійної зброї є ключовим питанням у переговорах президента України Володимира Зеленського та президента США Джо Байдена.

Щодо технічних характеристик ATACMS Данілов додав:

"Я не можу сьогодні говорити, на яку відстань вони будуть відправлятися. Я точно можу сказати, що у декого буде горіти одне місце після наступних партій. І це буде обов'язково продовжуватися до того часу, поки ми не звільнимо наші території. До цього часу поставки зброї не зупиняться".

ATACMS для України

Україна вже довгі місяці закликає США надати далекобійні ракети ATACMS. Останніми тижнями західні ЗМІ наголошують, що питання передачі ракети зрушило з мертвої точки. Крім того, у Сенаті США закликали Байдена негайно передати Україні далекобійні ракети.

Проте, як зазначалося, США "насторожено" ставляться до прохання України поставити їй ATACMS через занепокоєння щодо обмежених запасів і того, що зброю можуть використати для удару по території рф, що призведе до ескалації. Однак країна все ж розглядає цей крок.

Нагадаємо, у ніч на 17 жовтня українські оборонці завдали ударів по гелікоптерах та обладнанню російських окупаційних військ на аеродромах поблизу тимчасово окупованих Бердянська та Луганська.

За інформацією Сил спеціальних операцій, внаслідок атаки було знищено дев'ять гелікоптерів росіян, систему протиповітряної оборони, склад боєприпасів і не тільки.

Згодом стало відомо, що у вівторок ЗСУ вперше вдарили ракетами ATACMS по російських військах, які в обмеженій кількості таємно отримала від США. Це стало першим випадком, коли надана США зброя була використана під час війни в Україні.

Зеленський підтвердив застосування ракет ATACMS Україною.

Сьогодні, 17 жовтня, Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний вперше продемонстрував запуск ракет ATACMS.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: