fbpx
Сьогодні
18:42 12 Жов 2023

Порушення стелі цін на нафту з росії: США вперше запровадили такі санкції

Фото: uk.wikipedia.org

Уперше Сполучені Штати Америки запроваджують санкції у відповідь на обхід цінової стелі для нафти з російської федерації.

Про це мова йде у заяві Управління з контролю за іноземними активами (OFAC) Міністерства фінансів США.

Нагадаємо, що обмеження ціни на сиру нафту набуло чинності в грудні 2022 року, тоді "стеля" була встановлена на рівні 60 доларів за барель.

Це зробили для того, щоб обмежити доходи Москви та обмежити її можливості фінансувати вторгнення в Україну.

Обмеження цін G7 дозволили країнам, які не входять до ЄС, продовжувати імпортувати російську сиру нафту морським шляхом. Проте заборонили судноплавним, страховим і перестрахувальним компаніям обробляти вантажі російської нафти по всьому світу. 

"Управління з контролю за іноземними активами (OFAC) Міністерства фінансів США накладає санкції на дві компанії та визначає як заблоковане майно два судна, які транспортували російську нафти за ціною, вищою за узгоджену коаліцією", зазначили в Управлінні з контролю за іноземними активами.

Зазначають, що судноплавна компанія Lumber Marine SA з ОАЕ танкером SCF Primorye транспортувала нафту за ціною вище 75 доларів за барель з порту в рф після того, як нафтова "стеля" набула чинності.

Водночас турецька Ice Pearl Navigation Corp володіє танкером Yasa Golden Bosphorus, який перевозив нафту сорту ESPO за ціною 80 доларів за барель.

При цьому, як SCF Primorye, так і Yasa Golden Bosphorus, які заходили в порти рф, користувалися послугами американських постачальників послуг під час транспортування нафти.

Нагадаємо, як повідомляли в Financial Times, росії вдалося уникнути обмежень "Великої сімки" на більшу частину свого нафтового експорту. І така зміна торговельних потоків сприятиме збільшенню доходів Кремля, оскільки ціни на нафту зростають до 100 доларів за барель.

Як писала Рубрика, для транспортування своєї нафти через Каспійське та Чорне моря Казахстан купує танкери. Це є ознакою пошуку альтернативи основному експортному трубопроводу через росію.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: