fbpx
Сьогодні
Ексклюзив 15:37 24 Сер 2023

Зелені ріки замість пустелі: як зараз виглядає Каховське водосховище?

English version here

Частина річища, що знаходиться на території НПП “Кам’янська Січ”, вкрита луговими рослинами. Джерело: Сергій Скорик

Після підриву росіянами Каховської дамби  та катастрофічних наслідків, до яких це призвело, природоохоронці почали засівати оголене дно Каховського водосховища. Перші результати вражають: рослинністю вкрито вже 1700 гектарів землі!

Після підриву дамби Каховської ГЕС екологи багато говорили про необхідність засіювання оголеного дна водосховища різнотрав'ям, аби попередити його пересихання та подальше розвіювання піску в повітря з усіма шкідливими речовинами. 

Частина річища, що знаходиться на території НПП "Кам'янська Січ", биля села Новокаїри, вкрита луговими рослинами. Джерело: Сергій Скорик

Саме так і вчинили в Національному природному парку "Кам'янська Січ", який лежить вздовж території Каховського водосховища. Там прилеглу до парку територію після катастрофи засадили різнотрав'ям. Для одного з попередніх матеріалів "Рубрики" директор нацпарку Сергій Скорик розповідав нам:

"Всі працівники протягом семи днів виходили в поле та збирали насіння однорічних. Вони швидко проростають і можна спостерігати, що буде на дні на наступний рік. Можливо, це буде інший проект, а можливо, повторимо цей".

Зверніть увагу на "рукав" біля села Новокаїри. Так виглядала частина водосховища, яку співробітники НПП "Кам'янська Січ" засіяли травами 20 червня (перше фото) та 17 серпня 2022 року (друге фото) після того, як рослинність вкрила оголене дно.

Тепер робота природоохоронців дала свої перші результати. Сергій Скорик розказав "Рубриці", що рослинність, яка вкрила дно водосховища — типова для регіону. Наразі дно колишнього Каховського водосховища вкрилося конюшиною, люцерною та іншими рослинами. Крім того, заростають не лише ті ділянки, які були засіяні природоохоронцями: Сергій Скорик розказав нам, що рослинністю вже вкрито 1700 гектарів оголеного дна водосховища!

Частина річища, що знаходиться на території НПП "Кам'янська Січ", вкрита луговими рослинами. Джерело: Сергій Скорик

Такий трав'янистий покрив дозволить вирішити одразу три проблеми: попередити ерозію ґрунтів, зберегти вологу та не дати вітру підіймати небезпечний пил.

Тепер на цих територіях формуються нові екосистеми. Вони можуть стати домівкою для багатьох видів ссавців, птахів та комах, але лише після закінчення бойових дій на території:

"Кожного дня тут вибухи, як ви думаєте, чи будуть тут селитися птахи за таких умов?", — коментує Скорик.

Коли ж бойові дії припиняться, на території знов з'являться птахи, але в разі відновлення ГЕС — ці екосистеми можуть бути знищені. Наразі екологи виступають проти відновлення Каховської ГЕС та наводять багато контр-аргументів для такої "відбудови". Детальніше про це читайте тут

Частина річища, що знаходиться на території НПП "Кам'янська Січ", вкрита луговими рослинами. Джерело: Сергій Скорик

Нагадаємо, у МВС заявили, що Каховську ГЕС не можна відновити, а головною загрозою є ситуація навколо ЗАЕС

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: