fbpx
Сьогодні
Ексклюзив 13:17 19 Лип 2023

“Майже як місячний пейзаж”: чеські та українські екоексперти досліджують забруднені після підриву ГЕС території на Дніпропетровщині

English version here

Фото: Рубрика

Чеська компанія взяла аналізи на оголених ділянках дна Дніпра на Дніпропетровщині, аби дізнатись, які донні відкладення згодом можуть потрапити в повітря. За результатами аналізів створять рекомендації з відновлення довкілля.

Про це пише Рубрика.

У чому проблема? 

Осушення Каховського водосховища може призвести до того, що шкідливі осади, які накопичувались на дні річок та водосховищ роками, після повного висихання берегів будуть розвіюватись вітром. Наскільки вони будуть небезпечними для здоров'я людей та довкілля вцілому  — поки що невідомо. 

Зараз ситуацію контролюють за допомогою громадської мережі моніторингу якості повітря "Ecocity":

"На цей час ми не зафіксували на наших станціях значного підвищення запиленості наносів. Як я бачив на місцях, які ми відвідали, відкладення та мул все ще досить вологі. Але ми очікуємо, що пил (PM 10) збільшиться, коли осади висохнуть.

Проте ми вже зафіксували високі значення концентрації запаху (виміряно електронним носом), що дуже ймовірно пов'язане з цією катастрофою", розповідає Марцела Черноцова, представниця чеської компанії "Арніка".

Саме завдяки цій компанії в Україні існує система громадського моніторингу якості повітря "Ecocity". 

Представники "Арніки" вже не вперше приїжджають в Україну. Під час одного з їхніх попередніх візитів "Рубрика" провела інтерв'ю з Марцелою та її колегою Мартіном Сальськи, аби дізнатись, як з'явилась та як працює мережа "Ecocity". 

Тепер Марцела знов в Україні. Цього разу — щоб зафіксувати екологічні наслідки та почати розробляти план відновлення довкілля після російського теракту на Каховській ГЕС. 

Каховське водосховище

Фото: Рубрика

Яке рішення? 

Марцела Черноцова разом з членами команди "Чисте повітря для України" приїхала до Дніпра та Запоріжжя, щоб зібрати зразки осаду з Дніпра та частини Каховської дамби (поблизу Запоріжжя) та взяти дві проби із вирв, утворених влученням С-300.

Як це працює?

"Ми відвідали лише невелику ділянку в гирлі Каховської дамби, але навіть там враження були дуже емоційні — суміш смутку, гніву та розчарування. Це ніби в апокаліптичному фільмі, але це реальність. Нескінченні безмежні осушені території, куди не глянь. Майже як місячний пейзаж чи пустеля, але все одно вологий і брудний", розповіла Марцела Черноцова "Рубриці". 

Каховське водосховище

Фото: Рубрика

Зразки будуть доставлені в Чехію в сертифіковану лабораторію "Dekonta", де буде зроблений аналіз.

Каховське водосховище

Фото: Рубрика

"Важко передбачити, що буде знайдено – особливо у відкладах у Дніпрі та Каховці. Буде проведено низку різних аналізів на вміст ртуті, важких металів, нафтових вуглеводнів, поліциклічних ароматичних вуглеводнів, хлорорганічних пестицидів, поліхлорованого біфенілу, ціанідів.

Ми використовуватимемо стандартні тести, такі як газова та рідинна хроматографія або спектрометрія, і порівняємо результати з обмеженнями ЄС та оцінимо потенційні ризики для здоров'я людини", — розповідає Марцела Черноцова. 

Каховське водосховище

Фото: Рубрика

За результатами аналізів створять план відновлення.

На основі результатів аналізу природоохоронці опанують створити рекомендації щодо управління ділянками та можливого відновлення. Ця програма буде направлена на відновлення довкілля Дніпропетровщини:

"Це пілотна діяльність більшого проєкту, який знаходиться на стадії підготовки, і який буде зосереджений на інвентаризації забруднених територій у Дніпропетровській області", — розповідає Марцела. 

Довідка

Як писала Рубрика, у ніч на 6 червня, російські загарбники здійснили підрив Каховської гідроелектростанції.

Через підрив росіянами Каховської ГЕС 160 тисяч птахів та понад 20 тисяч диких тварин опинилися під загрозою загибелі.

В Укргідроенерго заявили, що Каховська ГЕС повністю зруйнована та відновленню не підлягає.

Проте Кабінет Міністрів затвердив постанову про експериментальний проєкт з початку відбудови Каховської ГЕС, яку підірвали росіяни.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: