fbpx
Сьогодні
17:32 14 Вер 2023

У відбудові мають брати участь усі: в 10 громадах зʼявляться центри спільнототворення

English version here

У чому проблема?

Відновлення це складний процес, який потребує участі різних сторін та врахування багатьох факторів. Ключем до демократичного відновлення України є залучення і розвиток спільнот: об'єднання людей, спілкування і взаємне слухання, взаємопідтримка і планування спільного майбутнього. Щоби це ставалося, важливими є публічні простори — доступні приміщення чи місця, де різні люди можуть збиратися разом і взаємодіяти.

Яке рішення?

У липні Cedos та Western NIS Enterprise Fund оголосили конкурс грантів для громад на створення або оновлення фізичних просторів центрів спільнототворення, а також розвиток програмної діяльності таких центрів. В межах конкурсу 10 громад зможуть отримати 1 000 000 гривень на розвиток центрів спільнототворення.

А 7-9 вересня у Львові відбувся воркшоп для 10 громад, що перемогли в конкурсі. На воркшопі представники та представниці громад мали можливість презентувати свої проєкти та попрацювати над їх вдосконаленням разом з менторами та експертами з різних галузей. 

в 10 громадах зʼявляться центри спільнототворення

В програмі воркшопу зокрема було знайомство з ораганізаторами, дискусії та менторські сесії з партисипації, розвитку спільнот, архітектури та прототипування фізичних просторів, а також екскурсії в центри спільнототворення у Львові –  КМЦ "Супутник", Lviv Open Lab, Муніципальний мистецький центр, Jam Factory

Громади-переможниці конкурсу: 

  • Близнюківська селищна громада, Харківська область.
  • Великописарівська селищна громада, Сумська область. 
  • Городоцька міська громада, Львівська область. 
  • Ковельська міська громада, Волинська область.
  • Краснокутська селищна громада, Харківська область. 
  • Ніжинська міська громада, Чернігівська область.
  • Овруцька міська громада, Житомирська область.
  • Снігурівська міська громада, Миколаївська область.
  • Чортківська міська громада, Тернопільська область.
  • Доброславська селищна громада, Одеська область.

Більше про їх проєкти в новині.

У відбудові мають брати участь усі: в 10 громадах зʼявляться центри спільнототворення

Як це працює?

Центри спільнототворення – це фізичні простори, де різні соціальні групи збиратимуться для проведення дозвілля, реалізації освітніх програм, розвитку громади та співпраці. Вони можуть бути окремими будівлями або частиною інших громадських споруд, таких як адміністративні центри, хаби, бібліотеки, культурні центри тощо.

Розмір гранту становить 1 000 000 грн та передбачає дві складові: 

  1. фізичне створення (облаштування) або оновлення центрів спільнототворення,
  2. програмне та змістовне наповненням центрів.

В межах проєкту також передбачено продовження консультаційної підтримки громад на всіх етапах реалізації проєктів.

У відбудові мають брати участь усі: в 10 громадах зʼявляться центри спільнототворення

У відбудові мають брати участь усі: в 10 громадах зʼявляться центри спільнототворення

Коментарі

"За ці три дні дуже зарядились у середовищі прекрасних людей, які не тільки горять тим, що роблять, а й готові брати особисту відповідальність за зміни у своіх громадах, хочуть і можуть не лише декларувати цінності, а й діяти відповідно. Завдяки фаховій підтримці менторів і експертів розібрали і зібрали заново нашу ідею бібліотечного АртГаражу, перевірили і вдосконалили рішення. Тож маємо чітко  сплановані кроки до втілення ідеї АртГаражу як справді живого простору, що надихатиме на спільні дії для розвитку громади", коментує одна з учаснць воркшопу Катерина Яковець, представниця Чортківської громади.

"В численних розмовах про відбудову фокус стрибає від житла до інфраструктури, від доріг до мостів, але людиноцентричності трохи не вистачає у цих дискусіях. Так само як і залучення тих, хто там живе та житиме. Тому центри спільнототворення, або ж треті місця, слугуватимуть осередками спілкування та взаємодії, звідки відбуватиметься зміни в громаді. В рамках проекту ми створили можливість для громад попрацювати з фаховими менторами і поставили дві цілі, і обидві про інклюзію – фізичну та суспільну. Аби у розвитку громади могли брати участь усі її мешканці." – коментує Ірина Озимок, директорка з місцевого економічного розвитку Western NIS Enterprise Fund. 

У відбудові мають брати участь усі: в 10 громадах зʼявляться центри спільнототворення

"Відбудова і відновлення має грунтуватись на порозумінні і солідарності між людьми, інакше нам буде складно створити країну добробуту, для якої ми прагнемо і за яку боремось. Нам буде складно домовитись про спільне бачення, якщо ми не будемо слухати, довіряти і докладати спільних зусиль. Центри спільнототворення, над якими громади працюють в межах цього проєкту, мають стати фізичними просторами для спілкування та взаємодії, підтримки місцевих ініціатив, залучення вразливих категорій населення, для посилення солідарності через спільне навчання, волонтерство, планування майбутнього. Ми раді мати можливість надати громадам необхідну підтримку в створення таких центрів." – каже Іван Вербицький, директор аналітичного центру Cedos.

У відбудові мають брати участь усі: в 10 громадах зʼявляться центри спільнототворення

Довідка: 

Western NIS Enterprise Fund (WNISEF) – перший в Україні та Молдові регіональний фонд прямих інвестицій з капіталом 285 млн доларів США, заснований за фінансування уряду США через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). Фонд має понад 29 років досвіду успішного інвестування у підприємства малого та середнього бізнесу. Загалом, фонд інвестував 188 млн. доларів США у 136 компаній із 26 000 працівників та зробив можливим залучення 2,3 млрд доларів в компанії України та Молдови.

З 2015 року Фонд реалізовує програму технічної допомоги в Україні та Молдові на загальну суму $35 млн, основними елементами якої є сприяння експорту, місцевий економічний розвиток, соціальне інвестування та економічне лідерство. WNISEF фінансує інноваційні, високоефективні програми, що спрямовані на здійснення реформ та змінюють життя звичайних людей в Україні та Молдові. 

Cedos – незалежний аналітичний центр і спільнота, що працює над питаннями соціального розвитку з 2010 року. Метою Cedos є пошук системних причин соціальних проблем і варіантів їхнього вирішення. Підхід Cedos базується на дослідженнях. Cedos вивчає суспільні процеси і державні політики, поширює критичне знання, просуває прогресивні зміни, навчає і посилює спільноту прихильниць і прихильників цих змін. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: