fbpx
Сьогодні
18:19 19 Сер 2023

Буде краще, ніж торік: РНБО на "ювілейній" ставці обговорить захист енергетики

Фото: Ілюстративне /Вікіпедія

Скоро відбудеться засідання ставки верховного головнокомандувача, яке  буде присвячене енергетичній безпеці України взимку.

Про це заявив секретар Ради національної безпеки й оборони України Олексій Данілов в інтерв'ю "Українському радіо".

Як повідомив очільник РНБО, питання енергетичної безпеки країни знаходиться на контролі.

У Данілова запитали про те, чи готова Україна до холодного сезону 2023-2024 років і наскільки захищені її об'єкти енергетики зараз.

"Відкрию невеличку таємницю: на найближчому засіданні Ставки верховного головнокомандувача президент України поставив завдання, щоб ми заслухали звіт із цього приводу прем'єр-міністра, міністра енергетики, віцепрем'єр-міністра Кубракова, Щиголя (голови Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації – ред.) і всіх, хто займається цим питанням.

На найближчому засіданні Ставки – до речі, це буде соте засідання Ставки, ювілейне, воно відбудеться найближчим часом – це питання буде розглядатися", наголосив Данілов.

Секретар РНБО вважає, що росія і цього року буде намагатися використовувати удари по енергетичному комплексу України, щоб "робити нерви" українцям, але країна вже краще готова до цих викликів.

"Ми готові зараз набагато краще, ніж були захищені на лютий 2022 року. Наші енергетики мають уже досвід, у який спосіб зробити таку складну роботу..

Майте на увазі, що це непроста робота: велика територія – і захистити повністю фізичними захисними спорудами вкрай складно. Що стосується протиповітряної оборони – зранку до вечора займаюся цими питанням для того, щоб максимально збільшити кількість засобів ураження ППО.

Ми не можемо сказати, що ми можемо захистити все, але це буде набагато краще, ніж було минулого року", підкреслив очільник РНБО.

Що відомо про енергетичну систему України

Нагадаємо, посилаючи з жовтня минулої осені та зими російські війська регулярно й цілеспрямовано атакували енергетичні об'єкти України, зокрема теплові й гідроелектростанції, а також підстанції.

Голова "Укренерго" Володимир Кудрицький заявляв, що українська енергосистема вийшла із зими зруйнованою на 40–50%, однак до кінця травня було відновлено функціонал 70% пошкоджених об'єктів.

Як писала Рубрика, за 500 днів великої війни від російських обстрілів постраждала половина всієї енергетики України, наразі верифіковано 271 влучання в енергетичні обʼєкти.

Міністр енергетики Герман Галущенко наголошував, що наступної зими очікується продовження ворожих атак на енергетичні об'єкти.

Окрім того, в "Укренерго" закликають до економії: в країні влітку різко збільшилось споживання електроенергії через спеку.

Адже, відновлення енергетичної системи триває й досі. Фахівці очікують, що новий сезон буде складнішим за попереднім, бо енергетика не буде відновлена повністю.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: