fbpx
Сьогодні
15:30 18 Сер 2023

За пів року до Мінсоцполітики звернулися за допомогою у протезуванні близько 59 тисяч осіб: як працює це рішення

English version here

Майже 59 тисяч цивільних і військових, які постраждали від війни, за пів року звернулися до Міністерства соціальної політики за допоміжними засобами реабілітації.

Про це повідомила міністерка соцполітики Оксана Жолнович на брифінгу, присвяченому процесу протезування, інформує Рубрика.

У чому проблема?

Як розповів на брифінгу міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко, за 2021 рік в електронній системі охорони здоров'я було зареєстровано 27 тисяч осіб, як військових, так і цивільних, які втратили одну або більше кінцівок, у 2022 році – понад 32 тис. осіб, за перше півріччя 2023 року – 15 360 осіб. За словами міністра охорони здоров'я, при цьому кількість ампутацій є значно більшою.

Яке рішення?

"З січня по липень за допоміжними засобами реабілітації звернулися 58 852 людини, з них протезувалося 20 737 людей і отримали вже протези 11 126 людей на загальну суму 2 млрд 790 млн грн на цей рік", – сказала Жолнович.

Як це працює?

Вона додала, що, зокрема, за липень до Мінсоцполітики подано 201 пропозицію на протезування на загальну вартість 51 млн грн. Нині ці особи знаходяться в процесі протезування.

Як зазначили в Мінсоцполітики, на безоплатне протезування мають право військовослужбовці, правоохоронці, ветерани, постраждалі від війни цивільні громадяни, особи з інвалідністю, які отримали інвалідність не через бойові дії, діти з інвалідністю, діти з порушеннями опорно-рухового апарату.

Військові в межах державної програми забезпечуються двома видами протезів:

  • механічним,
  • електричним.

Для отримання безоплатного протезування за державною програмою необхідно подати документи. Це можна зробити ще в лікарні через соціального працівника, у найближчому ЦНАПі чи місцевому органі соцзахисту населення або через електронний кабінет особи з інвалідністю.

Після подачі документів особа з інвалідністю отримає направлення, яке дає можливість обрати будь-яке протезне підприємство в Україні.

Перелік протезних підприємств є на сайті Міністерства соціальної політики. Загалом в Україні працює близько п'ятдесяти протезних підприємств.

Після звернення до підприємства протез виготовляється та передається людині з інвалідністю протягом 45 днів.

Довідка

Як зазначають у Мінсоцполітики, станом на сьогодні максимальна компенсація вартості протеза 2 млн грн. Для кожного типу протеза держава визначає граничну вартість, тип протезування визначає ВЛК або протезне підприємство.

"Для військових сума компенсації втричі більша у порівнянні з цивільними. Станом на сьогодні максимальна компенсація вартості протезу – 2 млн грн. Повірте, це покриває досить серйозні побажання й високі функціональні можливості будь-якого протезу як верхніх, так і нижніх кінцівок", – сказала міністр соціальної політики України Оксана Жолнович.

Вона підкреслила, що все протезування для поранених військових наразі є безкоштовним. Компанію, яка виготовить протез, поранений може обрати на власний розсуд із 40, представлених на українському ринку.

"Зараз у нас на ринку 40 компаній, які займаються виключно протезуванням-ортезуванням, і понад сотня, які забезпечують людей іншими допоміжними засобами – колісними кріслами, палицями, милицями", – зауважила Жолнович.

Водночас в сфері протезування важливим залишається саме обслуговування пристроїв, що потребує додаткових ресурсів. Наразі на законодавчому рівні держава виділятиме кошти на ці витрати.

"Багато людей, котрі отримали протезування за кордоном, не знають, що робити з ним далі. Але ми вирішили це питання завдяки нормативним змінам. Тепер можна зареєструвати свій протез у Фонді соціального захисту осіб з інвалідністю, і держава виділятиме кошти на його обслуговування. Треба тільки обрати компанію, яка це робитиме", – додала міністр.

Нагадаємо, в Україні запрацював Центр складного ендопротезування, остеоінтеграції та біоніки.

Також Рубрика повідомляла, що біонічні руки Esper Bionics отримали двоє військових від "Фундації Течія".

Окрім того, повідомлялось, що BetterMe та Esper for Ukraine об'єднали зусилля для протезування військового.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: