fbpx
Сьогодні
16:59 31 Лип 2023

Уряд продовжить ПСО й вдвічі знизить базову ціну на газ "Нафтогазу"

Фото: ЕП

Кабінет міністрів України до кінця наступного опалювального сезону продовжить дію спеціальних зобов'язань (ПСО) щодо газу для підприємств теплокомуненерго. Уряд також удвічі зменшить базову ціну на газ.

Про це повідомляє Рубрика з посиланням на Facebook віце-прем'єр-міністра, міністра відновлення, розвитку громад, територій та інфраструктури Олександра Кубракова.

За його словами, вчора на Конгресі місцевої та регіональної влади обговорювалася підготовка до опалювального сезону.

Одним із пріоритетів у цьому плані залишається боротьба із заборгованістю теплокомуненерго за газ, яка становить майже 100 млрд гривень.

Справа в тому, що тарифи на тепло, зафіксовані мораторієм ще як мінімум на рік, не враховують ціни на газ. У зв'язку з цим держава має намір компенсувати різницю у тарифах на 36 млрд гривень. Відповідний законопроект уже підготовлено, а Мінфін та "Нафтогаз" разом із МВФ шукають джерела, щоб профінансувати таку компенсацію.

Одночасно готується і системне рішення – продовження дії режиму спеціальних зобов'язань (ПСО) до 15 квітня 2024 року.

"Що це означає? Збереження пільгових цін на газ виробникам тепла для потреб населення та бюджетних установ. Для інших споживачів пропонується знизити базову ціну більш ніж у 2 рази – з більш ніж 38 тисяч гривень за кубометр до 16,4 тисяч гривень", – зазначив Кубрак.

Крім того, пропонується скасувати договірне списання з рахунків теплокомуненерго за несвоєчасні розрахунки за газ. А також зарезервувати 35% коштів на рахунках підприємств виключно для їхніх потреб. На оплату рахунків за спожитий газ може йти решта коштів.

Нагадаємо, що для виробників тепла та постачальників гарячої води для населення залишиться тариф 7 420 гривень з ПДВ за тисячу кубометрів газу.

Водночас тариф для виробництва тепла та постачання гарячої води для бюджетних установ залишиться на рівні 16 390 гривень із ПДВ за тисячу кубометрів газу. Для інших споживачів діяла ставка 38 320 гривень за тисячу кубометрів, але тепер і її скоротять удвічі.

Зазначимо, що ціни на газ для населення зафіксовані на позначці 7,96 гривень за кубометр як мінімум до 30 квітня 2024 року.

Зазначимо, що прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що уряд виділив кошти на відновлення енергетики до опалювального сезону.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: