fbpx
Сьогодні
17:22 24 Лип 2023

НАБУ передало на потреби ГУР $600 тисяч із "газової справи Онищенка"

На потреби Головного управління розвідки Міноборони Національне антикорупційне бюро передало  600 тисяч доларів, які у 2016 році вилучили в межах розслідування "газової справи" депутата-втікача Олександра Онищенка.

Як пише Рубрика, про це повідомляє НАБУ.

Загалом від початку повномасштабного вторгнення рф завдяки роботі НАБУ та САП на потреби українських військових передали понад 1,7 млрд грн у вигляді майна та коштів.

Що відомо про "газову справу"?

Йдеться про кримінальну справу за фактом розкрадання держкоштів під час видобутку та продажу природного газу в межах договорів про спільну діяльність з "Укргазвидобуванням". Організатором цієї корупційної схеми, за даними слідства, є ексрегіонал та колишній народний депутат України VII–VIII скликань Олександр Онищенко.

За даними слідства, злочинна група під керівництвом Онищенка із січня 2013 року до червня 2016-го заволоділа понад 1,6 млрд грн від реалізації природного газу. Через це державне "Укргазвидобування" зазнало збитків на понад 740 мільйонів гривень.

Загалом слідство встановило причетність до участі в "газовій схемі" 29 осіб. Серед них — двоє близьких людей, які виконували роль співорганізаторів, решта — працівники ПАТ "Укргазвидобування", юрист, фінансисти, керівники компаній тощо.

Восьмеро підозрюваних визнали свою провину й уклали угоди про визнання винуватості. Ще щодо 15 фігурантів (включно з Онищенком) завершили розслідування та направили обвинувальні акти до суду.

У 2016-му Онищенка позбавили імунітету народного депутата, його та ще п'ятьох фігурантів розшукували. У 2019 році його затримали в Німеччині.

Але екстрадувати Онищенка Німеччина відмовилась, оскільки умови українських в'язниць нібито не відповідають стандартам Європейської конвенції з прав людини.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: