fbpx
Сьогодні
21:14 10 Сер 2023

Пожежа на острові Джарилгач: вогонь знищив всю заповідну зону

З 4 серпня триває пожежа на Джарилгачі Херсонської області, де вогонь знищив всю заповідну зону природного парку на території понад 1500 гектарів.

Про це заявила директорка НПП "Джарилгацький" Ірина Сабашенко в коментарі для "Суспільне".

Як зазначила директорка Національного природного парку "Джарилгацький", вогнем знищено заповідну зону, де сконцентрована основна частина всіх степових екосистем острова та популяції всіх рідкісних тварин, які є на острові, а також концентрується найбільша кількість копитних.

"Наявні рослинні угруповання, які зараз знаходяться під загрозою зникнення, занесені до Зеленої книги України, належать до рідкісних та рослин що зникають. Це угруповання формацій меч-трави болотної, ковили дніпровської, ковили волосистої, гвоздики бессарабської, золотобородника цикадового та інші", розповіла вона.

Як повідомила "Суспільному" жителька одного з населених пунктів тимчасово окупованого лівобережжя Херсонщини, пожежу на острові було видно з узбережжя Джарилгацької затоки за 10 кілометрів від нього. Дим спостерігається вже декілька днів.

Як говорить директорка нацпарку, на відновлення степової, лугової, солончакових ділянок потрібно в середньому від 4-5 до 8-12 років, говорить директорка нацпарку.

Тамариксові зарослі потребують від 15-30 років.

"Збитки підраховуємо, але вже на мільярди гривень. Пожежа ще триває, тому даних точних не маємо", підкреслила Сабашенко.

Як писала Рубрика, масштабні пожежі на острові через систему NASA для відслідковування пожеж помітив еколог, біолог та голова Української природоохоронної групи Олексій Василюк:

"На острові Джарилгач горить величезна ділянка у його найціннішому місці. І однозначно є загроза, що згорить весь парк. Найцінніше вже згоріло", — прокоментував він "Рубриці".

Осередки пожеж станом на 5 серпня, зареєстровані системою NASA для відслідковування пожеж. Джерело за посиланням.

Окрім того, російські військові засипали перешийок між островом Джарилгач та окупованою частиною Херсонщини піском для його використання у військових цілях. Це загрожує екосистемі острова та його акваторії. Там армія рф облаштувала військовий полігон.

Але чи можливо створити рукотворну косу, яка перетворить острів на півострів? Супутникові знімки з попередніх років свідчать про те, що прорва то з'являлася, то знову зникала в різні роки, задовго до появи окупаційних російських військ у Херсонській області.

"Рубрика" звернулась до спеціалістів, аби з'ясувати це та розкласти по поличках: що не так із Джарилгачем?

За словами директорки парку, Ірини Сабашенко, Джарилгацька затока з островом входять до переліку найважливіших водно-болотних угідь міжнародного значення згідно з Рамсарською Конвенцією, і таке поводження із природним об'єктом є неприйнятним.

Читайте докладніше у нашому матеріалі: "Росіяни знищують Джарилгач? Пояснення від директорки Нацпарку".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: