fbpx
Сьогодні
Ексклюзив 12:30 06 Сер 2023

Джарилгач у вогні: пожежа знищує найцінніші території острова

English version here

Через систему для відслідковування пожеж природоохоронці помітили масштабні осередки пожеж на тимчасово окупованому острові Джарилгач.

Про це повідомляє кореспондент "Рубрики".

Масштабні пожежі на острові через систему NASA для відслідковування пожеж помітив еколог, біолог та голова Української природоохоронної групи Олексій Василюк:

"На острові Джарилгач горить величезна ділянка у його найціннішому місці. І однозначно є загроза, що згорить весь парк. Найцінніше вже згоріло", — прокоментував він "Рубриці".

Джарилгач

Фото: NASA

Осередки пожеж станом на 5 серпня, зареєстровані системою NASA для відслідковування пожеж. Джерело за посиланням.

"Рубрика" помітила, що пожежі розпочались 4 серпня. Ввечері 5-го серпня їхня кількість значно збільшилась. Це означає, що окупанти не роблять нічого, аби загасити пожежі.

На час публікації цієї новини, 6 серпня, кількість пожеж залишається незмінною.

Що відомо про острів Джарилгач на Херсонщині

Нагадуємо, що острів Джарилгач — найбільший український острів у Чорному морі. Вся територія острова та частина акваторії має особливий охоронний статус, є Національним парком.

На острові проживає багато цінних тварин, птахів та комах. Приміром, там водяться олені, заєць-русак, кабани, лані, лисиці, фазани та незліченна кількість чайок. До берега часто припливали дельфіни. Загалом тут проживає 15 видів ссавців та 248 видів тварин, 47 з яких — червонокнижні.

Раніше "Рубрика" писала про те, що окупанти створили рукотворну косу, яка поєднує острів Джарилгач з материковою територією.

У повідомленні мовва йде про те, що загарбники засипали переправу до острова піском у районі селища Лазурне.

Також Генштаб пояснює: окупанти це зробили для того, щоб активніше використовувати український заповідник для військових потреб та облаштували на острові військовий полігон.

Але чи можливо створити рукотворну косу, яка перетворить острів на півострів? Супутникові знімки з попередніх років свідчать про те, що прорва то з'являлася, то знову зникала в різні роки, задовго до появи окупаційних російських військ у Херсонській області. "Рубрика" звернулась до спеціалістів, аби з'ясувати це та розкласти по поличках: що не так із Джарилгачем?

За словами директорки парку, Ірини Сабашенко, Джарилгацька затока з островом входять до переліку найважливіших водно-болотних угідь міжнародного значення згідно з Рамсарською Конвенцією, і таке поводження із природним об'єктом є неприйнятним.

Читайте докладніше у нашому матеріалі: "Росіяни знищують Джарилгач? Пояснення від директорки Нацпарку".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: