fbpx
Сьогодні
10:00 03 Сер 2023

В Україні для медіа створять словник "небажаної" лексики: у чому рішення

Фото: gettyimages

В Україні розроблять словник з "небажаною" лексикою та критеріїв до інформації, неприпустимої для поширення в медіапросторі.

Як інформує Рубрика, про це голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим'юк розповіла Інтерфакс-Україна.

У чому проблема?

Зокрема, щодо критеріїв інформації, яка може ображати почуття вірян і є неприпустимою для поширення в ефірі, голова Нацради заявила, що йдеться не лише про почуття вірян, але й про так звані чутливі спільноти – етнічні, національні, ЛГБТІК, спільноти людей з інвалідністю, ветеранські та інші.

"Закон справді обмежує релігійні організації в праві входити до структури власності суб'єкта у сфері аудіовізуальних медіа, який використовує радіочастотний спектр. Питання до дискусії, як на мене. Однак не запроваджено заборон створювати інші види медіа, наприклад друковані чи онлайн-медіа. Наразі нам не відомо про плани парламентарів внести коригування до закону, щоб змінити щось у цьому питанні", – сказала Герасим'юк.

Яке рішення?

За її словами, в Україні має сформуватися медіапростір, вільний від дискримінації, фіксацій образливих та некоректних стереотипів і мови ворожнечі стосовно будь-яких громадян країни за багатьма ознаками.

Як це працює?

Герасим'юк зазначила, що для того, аби зрозуміти, як облаштувати таку політику в інформаційному просторі, регулятор провів уже декілька зустрічей – із ромською, єврейською, кримсько-татарською спільнотами, представниками мусульманських організацій, Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій, а також налагоджує співпрацю з офісом омбудсмена через меморандум про спільні дії.

"Готуються меморандуми й з означеними спільнотами – ця робота викликала неабияку громадську підтримку. Результатом цих зустрічей мають бути напрацьований "словник небажаної лексики" й критерії інформації, яка є недопустимою, а також спільна просвітницька робота для медіа", – наголосила голова Нацради.

За її словами, цими критеріями медіарегулятор користуватиметься під час ухвалення своїх рішень, доки органи співрегулювання не напрацюють відповідні кодекси.

Крім цього, Герасим'юк розповіла, що також планується проведення зустрічей із представниками арабських спільнот, ветеранськими організаціями, організаціями, що представляють людей з інвалідністю.

Довідка

23 березня Національна рада з питань телебачення та радіомовлення видала ліцензію Центральній телерадіостудії Міністерства оборони на супутникове мовлення "Армія ТБ".

"Незабаром на супутнику з'явиться новий український телеканал "Армія ТБ". Ліцензію на супутникове мовлення терміном на 10 років Національна рада видала Центральній телерадіостудії Міністерства оборони України, м. Київ. Мовник обрав інформаційно-аналітичний формат із фільмопоказом та підбіркою публіцистичних і музичних творів", – йдеться в заяві.

Повідомляється, що цей канал створюють військові для і про військових. Також його цільовими аудиторіями є сім'ї та друзі українських захисників, а також ті, хто хочуть вступити до лав Збройних Сил.

Це буде цілодобове мовлення на 10 років.

Нагадаємо, що стаття українського медіа рішень "Рубрики" увійшла у топ-20 кращих статей світу, які написані у форматі журналістики рішень у 2022 році.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: