fbpx
Сьогодні
11:01 25 Лип 2023

Рішення для перемоги: український дрон Sirko запустили в серійне виробництво

English version here

БПЛА Sirko. Фото: armyinform

Український безпілотний авіаційний комплекс Sirko, який розробили харківські інженери, запустили в серійне виробництво. Незабаром компанія-розробник представить другу версію безпілотника.

Про це розповів голова наглядової ради ТОВ "Науково-виробнича компанія Skyassist" Ігор Криничко на презентації БПЛА українського виробництва "Люті Пташки Демо День", пише Укрінформ.

У чому проблема?

Українські війська розпочали контрнаступ на двох напрямках фронту. Наші воїни для успішного просування потребують військової техніки, безпілотників та боєприпасів.

Яке рішення?

В Україні стартувало серійне виробництво власного безпілотного авіаційного розвідувального комплексу Sirko, невдовзі компанія-розробник планує представити ще одну версію БПЛА.

Як це працює?

"Нарешті можемо сказати, що серійне виробництво ми вже запустили. І зараз воно триває", – сказав Криничко.

Він зауважив, що вдалося налагодити зв'язки з виробниками потрібних комплектуючих – не лише китайськими, а й з ізраїльськими, канадськими, тайванськими та з інших країн.

За словами Криничка, близько тижня тому комісія від Міноборони України прийняла рішення надати доступ до експлуатації БПАК Sirko у військах.

"Зараз триває кодифікація. На мій погляд, у держави в цих умовах не все гладко, але я бачу, що працює в цьому напрямку дуже ретельно", – зауважив він.

Поки про державну закупівлю не йдеться, комплекси закуповують для військових за волонтерські кошти. Розробники вже зібрали відгуки про практичне використання.

"Коли кажуть "все клас, усе добре", а є і такі відгуки – це не для інженерів, не для конструкторів. А от коли мені дзвонять і кажуть, "а от так би було краще, а можна додати оце?" Це потрібно, це мотивація для нас. Ми працюємо, удосконалюємо. За кілька тижнів представимо вже Sirko 2", – сказав Криничко.

За його словами, відгуки від українських захисників отримали із Куп'янського напрямку, Херсонщини, Миколаївської області.

Криничко поінформував, що протягом червня для військових відвантажили майже сотню комплексів. При цьому потужності дозволяють робити 800-1000 на місяць.

Також він додав, що компанія продовжує розробляти ударну версію безпілотника.

Довідка

У Харкові створили безпілотник-розвідник, який має нерозбірний корпус і виготовлений із радіопрозорого полімеру.

24 липня у Харкові відбувся захід "Люті Пташки Демо День", на який зібралося близько 50 виробників БПЛА, 24 з яких продемонстрували свої вироби представникам волонтерських організацій та соціально відповідального бізнесу. Організував захід фонд Dignitas (який реалізує проєкт із навчання і забезпечення операторів БПЛА Victory Drones ) за підтримки Харківської ОВА. Раніше подібні презентації пройшли у Києві, Дніпрі та Львові.

Нагадаємо, турецька компанія Baykar розпочала будівництво заводу з виробництва ударних безпілотників Bayraktar в Україні.

Також Рубка повідомляла, що благодійний фонд Сергія Притули оголосив новий мегазбір "Виявляємо – Знищуємо" на безпілотні комплекси для Головного управління розвідки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: