fbpx
Сьогодні
19:27 16 Лип 2023

Іран знову повертає на вулиці поліцію моралі: пильнуватиме, щоб жінки носили хіджаб

16 липня іранська "поліція моралі" відновлює вуличне патрулювання для контролю за жінками щодо носіння хіджабу.

Про це пише Bloomberg, інформує Рубрика.

Правоохоронці патрулюватимуть вулиці пішки та на мікроавтобусах, щоб "вжити заходів проти тих, хто продовжує нехтувати наслідками відхилення від норм в одязі".

Мікроавтобуси підрозділів "поліції моралі" прибрали після протестів, які розпочалися у вересні 2022 року внаслідок смерті 22-річної іранської курдки Махси Аміні, яку поліція затримала за неправильне носіння хіджабу.

Протягом останніх місяців багато жінок демонстративно ігнорували в Ірані вимогу носити хіджаб.

Відповідно до іранського закону шаріату (ісламського закону), запровадженого після революції 1979 року, жінки зобов'язані покривати волосся та носити довгий, вільний одяг, аби приховати свою фігуру.

Порушникам загрожує публічна догана, штраф або арешт. В Ірані все ще намагаються забезпечити дотримання цього закону.

Довідка про протести в Ірані

Після смерті Махси Аміні у вересні 2022 року в Тегерані, а пізніше й в інших містах Ірану спалахнули протести. У мережі поширювалися відео, на яких протестувальники кричали "Смерть диктатору" — ішлося про верховного лідера Ірану Алі Хаменеї.

Силовики на це відповіли жорстокими затриманнями та застосуванням надмірної сили. Вони цілили жінкам в обличчя, груди та геніталії, а чоловікам частіше стріляли по кінцівках, сідницях та спині. Через це на Іран наклали додаткові санкції ЄС та інші країни.

За даними правозахисників, станом на січень 2023-го в Ірані під час протестів загинули щонайменше 517 протестувальників. Понад 19 200 людей заарештували. Ще чотирьох протестувальників стратили. Водночас влада Ірану не надала офіційної кількості убитих або затриманих.

Нагадаємо, що "Героями року", за версією американського журналу TIME, стали іранські жінки. Як повідомила авторка і колишня оглядачка TIME Азаде Моавені, рух, який очолюють іранські жінки, є "освіченим, ліберальним, світським, він виховується на вищих очікуваннях і відчайдушно прагне нормальності".

Також Рубрика повідомляла, що поліція Ірану 8 квітня оголосила про встановлення камер у громадських місцях задля розпізнавання жінок без хіджабу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: