fbpx
Сьогодні
10:11 12 Лип 2023

Надання ATACMS Україні: у Білому домі продовжують вести "тихі" дебати щодо цих ракет

Фото: Wikipedia.org

"Тихі" дискусії щодо того, чи варто передавати Україні далекобійні тактичні ракетні системи ATACMS, продовжуються в адміністрації президента Сполучених Штатів Джо Байдена.

Про це повідомляє видання New York Times з посиланням на двох американських і одного європейського посадовців.

Як зазначили у виданні, Сполучені Штати все ще вагаються, чи надсилати Україні будь-яку кількість ATACMS зі своїх обмежених запасів. І це попри те, що Білий дім визнає гостру нестачу інших видів озброєнь в Україні під час контрнаступу проти російської федерації.

Як наголошують у матеріалі New York Times, американські посадовці зі сфери оборони попереджають, що їхній арсенал ATACMS відносно невеликий. Окрім цього, ці ракети залучені в інших військових планах Пентагону, в тому числі на Корейському півострові.

Отже, передача їх Україні може поставити під загрозу готовність застосувати їх в інших гарячих точках.

Невдовзі після того, як Україна розпочала контрнаступ, республіканці в Палаті представників офіційно закликали адміністрацію Байдена "негайно" відправити ATACMS в Україну. Вони при цьому зазначили, що інші союзники вже надали свої власні далекобійні ракети.

Також у виданні уточнюють, що заява Франції про постачання своїх далекобійних ракет Києву може або посилити кампанію тиску на Білий дім, або, навпаки, послабити її. Адже тепер Україна отримає ракети дальнього радіуса дії від інших країн.

Нагадаємо, що напередодні президент Франції Еммануель Макрон оголосив про передачу Україні ракет, які дозволять завдавати ударів у глибокий тил противника.

Макрон не згадав конкретну назву озброєння, але, скоріш за все, йшлося про ракети SCALP "повітря-земля". Це ті ж самі британські ракети, які мають назву Storm Shadow, оскільки це франко-британська розробка.

Як писала Рубрика, Сполучені Штати наблизились до ухвалення рішення про надання Україні далекобійних тактичних ракетних систем ATACMS.

Довідка

Нагадаємою що українське керівництво як військове, так і політичне наголошує, що ЗСУ потребують далекобійної зброї для перемоги у війні. Довгий час партнери не хотіли надавати Україні таку зброю. Вони побоювалися, що військові можуть використати її для ударів по території рф.

Проте, як писала Рубрика, останнім часом риторика США щодо ATACMS змінилася. Зокрема, американські конгресмени внесли до парламенту резолюцію із закликом до адміністрації Байдена надати Україні ці ракети.

Також ми інформували, що Україна отримала від Великої Британії далекобійні ракети Storm Shadow. У Міноборони зазначають, що ракети на 100% вразили всі цілі, які визначив Генштаб ЗСУ.

Як писала Рубрика, Сполучені Штати Америки у питанні постачання далекобійних ракет ATACMS для України "змінили тональність": проте на це впливають низка факторів, а саме політичне рішення та логістика постачань.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: