fbpx
Сьогодні
09:35 12 Лип 2023

ЗМІ: Україна отримає від Великобританії новий пакет військової допомоги на $65 млн

Велика Британія планує надасти Україні чергову допомогу у розмірі $65 млн для ремонту техніки та створення військового реабілітаційного центру.

Про це пише Reuters з посиланням на заяву британського уряду.

Як повідомляють у виданні, в рамках нового пакету допомоги, який буде обговорюватися на саміті НАТО, Велика Британія та члени G7 також нададуть Україні:

  • тисячі додаткових боєприпасів для Challenger 2,
  • понад 70 бойових машин і машин матеріально-технічного забезпечення.

"Ці програми фінансуватимуться через Комплексний пакет допомоги НАТО Україні та підтримуватимуться спеціалістами з реабілітації з усього Альянсу", підкреслили у заяві британського уряду.

Окрім цього, очікують, що спільну декларацію підпишуть усі члени G7.

Також наголошують, що у декларації буде визначено, як саме союзники підтримуватимуть Україну протягом наступних років для припинення війни.

"Підтримка прогресу України на шляху до членства в НАТО в поєднанні з формальними, багатосторонніми та двосторонніми угодами та переважною підтримкою членів НАТО надішле сильний сигнал президенту Путіну та поверне мир у Європу", заявив прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак.

Що відомо про вступ України до НАТО та допомогу союзників, яку оприлюднили під час саміту

Нагадаємо, що 11 липня у Вільнюсі стартував дводенний саміт НАТО. 

У підсумковому комюніке саміту, оприлюдненому на сайті Альянсу, Глави держав та урядів країн Північноатлантичного альянсу визнали прогрес України на шляху євроатлантичної інтеграції та підтвердили, що майбутнє України – у НАТО.

Окрім того, Глави держав та урядів країн-членів НАТО погодилися скасувати вимогу про План дій щодо членства для України та заявили, що нададуть запрошення Україні приєднатися до Альянсу після "виконання умов".

Відмітимо, що підсумковий документ саміту НАТО у Вільнюсі не буде містити запрошення України до переговорів про членство, але передбачатиме можливість такого запрошення, коли союзники з цим погодяться й коли дозволять умови.

На противагу цьому, країни Альянсу висловили підтримку Україні у військовому забезпеченні.

Так, міністри оборони Франції та України на саміті НАТО у Вільнюсі підписали угоду, що передбачає збільшення військової допомоги нашій країні. А президент Франції Еммануель Макрон заявив у перший день саміту НАТО, що Франція поставить Україні ракети великої дальності SCALP, які є аналогом британської Storm Shadow.

Окрім того, Норвегія збільшить розмір фонду військової допомоги України у цьому році на 2,5 мільярди норвезьких крон (238,6 мільйона доларів). Її загальна вартість зросте до 10 мільярдів ($960 мільйонів).

Також, Німеччина заявила про новий пакет військової допомоги для Києва, який міститиме засоби ППО, бойові машини піхоти, снаряди й БпЛА загальною вартістю близько 600 млн євро.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: