fbpx
Сьогодні
10:33 11 Лип 2023

Сполучені Штати відреагували на зустріч російського диктатора і пригожина

Фото: GETTY IMAGES

У Вашингтоні вважають, що останній розвиток подій навколо зустрічі президента рф володимира путіна з ватажком ПВК "Вагнер" євгеном пригожиним  свідчить лише про те, що в цій історії немає героїв – вони обидва віддавали злочині накази.

Такий коментар озвучив у понеділок під час брифінгу в Вашингтоні речник Державного департаменту США Меттью Міллер, цитує Укрінформ

"Щодо повідомлень (у ЗМІ – ред.), як скажу, що вочевидь Євген Пригожин і Володимир Путін не ладнали між собою, зараз ми бачимо, що вони зустрічалися", – зазначив представник зовнішньополітичного відомства США.

Міллер підкреслив, що оцінки американської сторони залишаються такими ж, як і на початку ситуації із заколотом у росії:

"У цьому протистоянні між ними немає героїв. Ці обоє – особи, які чинили безчинства та віддавали накази на вчинення злочинів в Україні".

Міллер також висловив переконання, що це вочевидь не останній розвиток історії з пригожиним.

Перед цим французьке виданння Libération з посиланням на джерела в західній розвідці повідомило, що пригожин перебуває в москві і 1 липня зустрічався з російським диктатором володимиром путіним.

Прессекретар російського диктатора дмитро пєсков підтвердив зустріч путіна з пригожиним після заколоту.

Довідка

23 червня, пригожин заявив, що російська армія атакувала тилові позиції "Вагнера", через що загинула "величезна кількість солдатів". У відповідь він оголосив "похід" до Ростова-на-Дону, а потім на москву, щоб "розібратися з беззаконням в армії" та Шойгу.

Зрештою під вечір 24 червня у самопроголошеного президента білорусі олександра лукашенка заявили, що власник пвк "Вагнер" у розмові з Лукашенком погодився зупинити рух найманців на території рф.

У кремлі заявили, що кримінальну справу стосовно євгена пригожина припинять, він "піде до Білорусі". А "вагнерівців" влада не переслідуватиме за спробу заколоту. Гарантією того, що пригожин зможе піти до Білорусі, "є слово президента росії".

Окрім того, путін вкотре назвав справжнім ворогом Україну і запропонував "вагнерівцям" 3 варіанти дій:

  • продовжувати "служити росії", підписавши контракт з Міноборони чи іншими російськими спецслужбами,
  • вийти у відставку і поїхати додому,
  • поїхати до білорусі.

Як Рубрика писала, 1 липня у рф запустили кампанію проти вагнерівців. В ефірі російського пропагандистського "Первого канала" повідомили про неефективність пвк "вагнер" порівняно з вояками рф.

Після заколоту і розмови з самопроголошений президентом білорусі пригожин заявив, що його найманці повертаються у польові табори. Кримінальну справу проти пригожина в рф побіцяли закрити, а він мав "піти в Білорусь".

27 червня бізнес-джет пригожина прилетів із російського міста Ростов-на-Дону до білорусі, ще один літак прилетів туди із Санкт-Петербурга. В той самий день лукашенко стверджував, що пригожин перебуває в білорусі.

4 липня повідомлялось, що пригожин особисто прибув до Петербурга, де йому повернули вилучену під час обшуків зброю.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: