fbpx
Сьогодні
12:15 09 Лип 2023

У Вільнюсі виступить Байден із публічною промовою: що відомо

Фото: Reuters

Наступного тижня під час свого візиту до литовського Вільнюса президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден планує виступити публічно.

Про це повідомила пресслужба посольства США у Литві.

Як зазначили у дипломатичному відомстві, Байден виступить із промовою у Вільнюському університеті. Це відбудеться 12 липня, після саміту Північноатлантичного Альянсу.

"Я дуже радий і зовсім не здивований, що президент Байден вирішив звернутися до литовців у цей важливий час, коли у Вільнюсі проходить саміт НАТО. Литва є близьким союзником і партнером, і зв'язок між нашими двома країнами сильніший, ніж будь-коли. Я з нетерпінням чекаю можливості взяти участь у цій історичній події разом з литовським народом", – сказав посол США у Литві Роберт Гілкріст.

Повідомляють, що захід буде безкоштовним і відкритим для усіх охочих. На виступ зможуть потрапити ті, хто прийде раніше.

Нагадаємо, що президент Володимир Зеленський закликав президента США Джо Байдена запросити Україну до НАТО вже зараз – навіть якщо країна приєднається до Альянсу після війни.

Сам Байден заявляв, що наразі серед членів Північноатлантичного Альянсу немає одностайності щодо прийняття України в НАТО, та він підтримує розроблення плану, який би проклав шлях Києва до членства.

Що відомо про прагнення України вступити до НАТО

Україна чітко розуміє, що зможе приєднатися до Північноатлантичного Альянсу тільки після завершення бойових дій. Проте держава хоче на саміті Альянсу у Вільнюсі, який пройде 11-12 липня, отримати політичне рішення щодо підтримки вступу.

При чому, президент Зеленський впевнений, що Україна має всі підстави для отримання політичного запрошення щодо вступу до Північноатлантичного Альянсу на саміті НАТО на початку липня.

Вільнюський муніципалітет приєднається до ініціативи підтримки вступу України до НАТО – 7-11 липня у литовській столиці вивісять щонайменше 33 тисячі українських прапорів.

Окрім того, президент Туреччини Реджеп Ердоган під час спільного брифінгу з президентом Володимиром Зеленським заявив, що Україна заслуговує бути членом НАТО.

Нагадаємо, що генсек НАТО Єнс Столтенберг напередодні розповів, що на саміті Альянсу у Вільнюсі лідери ухвалять пакет щодо України, який міститиме три основні елементи. Водночас він не став розкривати зміст майбутнього рішення НАТО щодо членства України.

Відмітимо, що Португалія стала двадцять третьою державою, що уклала подібну декларацію з Україною. Напередодні, 22 країною стала Болгарія, яку Володимир Зеленський відвідав раніше цього тижня.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: