fbpx
Сьогодні
20:59 09 Лип 2023

Кулеба перед самітом НАТО поговорив з Блінкеном

Глава МЗС України Дмитро Кулеба провів телефонну розмову з держсекретарем Сполучених Штатів Ентоні Блінкеном. Вони обговорили майбутній саміт НАТО в Вільнюсі.

Про це повідомляє Рубрика з посиланням на заяву Міністерства закордонних справ України.

"Дмитро Кулеба провів розмову з Ентоні Блінкеном", – йшлось в повідомленні МЗС.

За даними міністерства, під час розмови Кулеба обговорив з Блінкеном майбутній саміт НАТО, що пройде наступного тижня у Вільнюсі.

"Працюємо над тим, щоб фінальні рішення Вільнюського саміту стали перемогою для України, НАТО та глобальної безпеки", – додали в МЗС.

Довідка

Сьогодні, 9 липня, під час заходів у Луцьку президент України Володимир Зеленський та президент Польщі Анджей Дуда обговорили майбутній саміт НАТО, який пройде у Вільнюсі.

"На заходах у Луцьку з Анджеєм Дудою змогли коротко, але дуже предметно поговорити про майбутній саміт НАТО у Вільнюсі", – написав президент у Twitter.

Зеленський зазначив, що лідери домовилися діяти разом, щоб отримати якнайкращий результат для України.

Що відомо про прагнення України вступити до НАТО

Україна чітко розуміє, що зможе приєднатися до Північноатлантичного Альянсу тільки після завершення бойових дій. Проте держава хоче на саміті Альянсу у Вільнюсі, який пройде 11-12 липня, отримати політичне рішення щодо підтримки вступу.

При чому, президент Зеленський впевнений, що Україна має всі підстави для отримання політичного запрошення щодо вступу до Північноатлантичного Альянсу на саміті НАТО на початку липня.

Вільнюський муніципалітет приєднається до ініціативи підтримки вступу України до НАТО – 7-11 липня у литовській столиці вивісять щонайменше 33 тисячі українських прапорів.

Окрім того, президент Туреччини Реджеп Ердоган під час спільного брифінгу з президентом Володимиром Зеленським заявив, що Україна заслуговує бути членом НАТО.

Нагадаємо, що генсек НАТО Єнс Столтенберг напередодні розповів, що на саміті Альянсу у Вільнюсі лідери ухвалять пакет щодо України, який міститиме три основні елементи. Водночас він не став розкривати зміст майбутнього рішення НАТО щодо членства України.

Відмітимо, що Португалія стала двадцять третьою державою, що уклала подібну декларацію з Україною. Напередодні, 22 країною стала Болгарія, яку Володимир Зеленський відвідав раніше цього тижня.

Рубрика:
Політика Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: