fbpx
Сьогодні
14:59 02 Лип 2023

Експерт: для відбудови українських міст потрібно залучати більше західного досвіду

Рештки зруйнованих будівель також можуть стати супутнім матеріалом у будівництві. Фото Миколи Тимченка

Наявну досі у вітчизняній архітектурі радянську агресію слід буде перебороти під час післявоєнної відбудови українських міст.

Про це Українському радіо заявив архітектор Олег Гречух.

Він проаналізував, як краще проєктувати будинки після війни, передає Укрінформ.

Гречух зазначив, що варто залучати більше іноземних спеціалістів, щоб поміняти радянську архітектурну парадигму.

"Досвід англійських промислових міст і українських є різним, тому що Україна 300 років колонізована, а вже індустріалізована саме радянською владою. Дуже багато міст були орієнтовані на радянську військову промисловість і фактично останнім моментом там було те, як там будуть жити люди.

Адже завданням тих людей було їздити і виготовляти зброю, через що наші міста сформовані досить жорстко стосовно людини. Плюс це неестетично.

Була радянська утопічна ідея, що треба зробити "місто-сад", щоб було багато дерев, а між ними будинки, а вулиці були широкі. Але ми ж знаємо: вони широкі, тому що там мали проїхати танки", наголосив експерт.

Архітектор наголосив, що переробити цю агресію, яка була багато років вбудована в архітектуру міст і направлена на те, щоб протистояти, на зовсім іншу філософію – складно і для нас, і для західних архітекторів.

"Але ми повинні залучати більше західного досвіду, щоб поміняти свою парадигму. Досить триматися радянської школи архітектури", підкреслив він.

Водночас Гречух назвав дискусійною актуальність для України досвіду відновлення "з нуля". Так як це робили після завершення Другої світової війни – відбудовували Варшаву, Франкфурт, нідерландські, англійські міста, зруйновані вщент нацистськими бомбардуваннями.

Нагадаємо, що відновлення енергетичної інфраструктури та відбудова житла є одним із пріоритетів держави і це потрібно робити вже зараз.

Що відомо про Конференцію у британській столиці Лондоні з питань відновлення України

Як відомо, конференція, присвячена відновленню України, відбулася в Лондоні 21-22 червня. Участь у ній взяли понад тисяча представників з 61 країни.

Під час конференції сторони обговорили:

  • реформи, що необхідні для післявоєнного відновлення України,
  • стимулювання торгівлі та інвестицій,
  • відновлення людського капіталу.

Також увагу приділили енергетичному відновленню нашої країни та розмінуванню.

Нагадаємо, що 19 червня, Велика Британія ухвалила законодавство, яке дозволить їй зберігати санкції проти російської федерації, доки москва не виплатить компенсацію Україні.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: