fbpx
Сьогодні
15:20 01 Лип 2023

Рішення для відбудови: у Мінфіні назвали пріоритетні сфери щодо фінансування відновлення країни

Фото: Ілюстративне

Відновлення енергетичної інфраструктури та відбудова житла є одним із пріоритетів держави і це потрібно робити вже зараз.

Про це в інтерв'ю для французького медіа LesEchos розповів міністр фінансів України Сергій Марченко, повідомляє пресслужба Мінфіну.

У чому проблема?

Нагадаємо, що енергетична система країни стала мішенню російських атак, особливо на початку опалювального сезону минулого року.

Окрім того, понад 100 000 житлових будинків були зруйновані та потребують відбудови або реставрації.

Яке рішення?

Відновлювати енергетичну інфраструктуру та відбудовувати житла потрібно вже зараз. Міністр нагадав, що минулого тижня на Лондонській конференції країни-донори пообіцяли виділити 60 млрд євро на відновлення України. Однак тут потрібно враховувати, що на даному етапі це лише зобов'язання.

"Реальна робота із залучення обіцяних коштів попереду. Це може зайняти певний час, а у деяких випадках навіть кілька років. Проблема в тому, що наші нагальні потреби величезні, за оцінками Світового банку, вони становлять понад 14 млрд доларів США", зауважив очільник відомства.

Як це працює?

"Одним із наших пріоритетів є відновлення енергетичної інфраструктури. За нашими оцінками, для захисту енергетичних об'єктів від ракетних атак і безпілотників знадобиться 3,3 млрд доларів США. Ця потреба є надзвичайно нагальною, оскільки енергетика може знову стати мішенню рф, щойно настане зима", сказав Марченко.

Другий пріоритетом держави, за його словами, є житло.

"Понад 100 000 житлових будинків були зруйновані і потребують відбудови або реставрації вартістю 1,9 млрд доларів США. Це важливо, зокрема, для того щоб українські біженці змогли якомога скоріше повернутися додому", підкреслив міністр.

Окрім того, ремонт лікарень, шкіл та інших освітніх закладів оцінюється у 2,3 млрд дол.

Близько 3,5 млрд дол. потрібно на транспорт і логістику.

"Важливо вже зараз ремонтувати дороги і мости, розвивати комунікації з Європейським Союзом, адже це єдиний кордон, який у нас залишився", наголосив Марченко.

Що відомо про Конференцію у британській столиці Лондоні з питань відновлення України

Нагадаємо, що конференція, присвячена відновленню України, відбулася в Лондоні 21-22 червня. Участь у ній взяли понад тисяча представників з 61 країни.

Під час конференції сторони обговорили:

  • реформи, що необхідні для післявоєнного відновлення України,
  • стимулювання торгівлі та інвестицій,
  • відновлення людського капіталу.

Також увагу приділили енергетичному відновленню нашої країни та розмінуванню.

Нагадаємо, що 19 червня, Велика Британія ухвалила законодавство, яке дозволить їй зберігати санкції проти російської федерації, доки москва не виплатить компенсацію Україні.

Окрім того, Європейська комісія пропонує створити спеціальний інструмент фінансування, який забезпечить послідовну підтримку України на суму до 50 мільярдів євро упродовж 2024-2027 років.

Цей крок підтримає зусилля Києва з підтримки макрофінансової стабільності, сприятиме відбудові та модернізації країни.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: