fbpx
Сьогодні
12:17 08 Чер 2023

Ексголова Альянсу вважає, що країни НАТО можуть ввести війська в Україну: Кулеба оцінив ймовірність

Колишній голова НАТО Андерс Расмуссен. Фото: GettyImages

Якщо на літньому саміті Альянсу в Вільнюсі Києву не нададуть реальних гарантій безпеки, деякі країни НАТО можуть захотіти ввести війська в Україну. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що країни Північноатлантичного союзу не вводитимуть війська на територію України до завершення війни.

Про це пише Рубрика з посиланням на The Guardian та на слова міністра закордонних справ Дмитра Кулеби в ефірі програми "Сніданок з 1+1".

Колишній голова НАТО Андерс Расмуссен заявив, що провів робочу поїздку Європою та США, щоб дізнатись настрої країн перед самітом. За словами Расмуссена, якщо НАТО не зможе надати Україні чітких можливостей руху в Альянс, то деякі країни можуть "вжити заходів в індивідуальному порядку".

"Ми знаємо, що Польща активно займається наданням конкретної допомоги Україні. І я не виключав би можливості, що Польща діятиме ще сильніше в цьому контексті на національній основі, а за нею підуть країни Балтії, можливо, включаючи можливість розміщення військ на землі", – сказав він.

Расмуссен додав, що таке звернення України про військову допомогу буде абсолютно законним. Також він наголосив, що гарантії безпеки мають бути надані в письмовому вигляді і бажано до саміту.

"Гарантії безпеки повинні охоплювати обмін розвідувальними даними, спільні тренування з Україною, розширення виробництва боєприпасів, сумісність із НАТО та постачання озброєнь, достатніх для стримування Росії від подальшого нападу", – сказав Расмуссен.

Він заявив, що деякі країни НАТО можуть виступити за надання Україні гарантій безпеки, щоб уникнути питання про її членство в майбутньому.

"Я не думаю, що це можливо. Я думаю, що питання НАТО буде порушено на саміті у Вільнюсі. Я розмовляв з кількома східноєвропейськими лідерами, і є група затятих східно-центрально-європейських союзників, які хочуть принаймні чіткого шляху для України до членства в НАТО", – підкреслив Расмуссен.

А міністр закордонних справ Дмитро Кулеба зауважив:

"До завершення збройного конфлікту на території України іноземні держави не будуть вводити свої війська на територію нашої країни. Щобільше, ми цього не просимо", – заявив Кулеба.

Міністр підкреслив, що після того, як Україна стане членом Альянсу, українські бригади будуть розміщені в інших країнах НАТО для їх оборони.

Довідка

11 липня в Вільнюсі має відбутись саміт НАТО, на якому, за словами глави МЗС Дмитра Кулеби, Україна очікуватиме чіткого "графіку вступу" країни до Альянсу.

За словами президента України Володимира Зеленського, Україна готова вступити до НАТО. Але не має сенсу брати участь у саміті НАТО у Вільнюсі, якщо за його підсумками Україна не отримає від Альянсу конкретних сигналів щодо того, коли вона може приєднатися до військового блоку.

Країни-члени НАТО висловлюють різні думки щодо вступу України. Так, в Німеччині заявили, що "політика відкритих дверей залишається в силі", але країна не готова говорити про членство України, поки тут йде війна.

А в Польщі ж заявили, що зараз Україна воює в інтересах Альянсу, тому її має чекати "дуже швидкий шлях до вступу".

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: