fbpx
Сьогодні
09:23 23 Тра 2023

Португалія не передаватиме винищувачі F-16 Україні, проте допоможе у навчанні пілотів

Винищувач F-16

Португалія також приєднається до навчання наших пілотів щодо застосування винищувачів F-16 і допоможе із запчастинами, проте країна не має можливості передати українським військам свої літаки.

Про це повідомив міністр закордонних справ країни Жоау Гомеш Кравіньо, пише Diário de Notícias.

"У нас є дуже хороші пілоти та інструктори, і вони готові працювати з колегами з інших країн, які також мають F-16, щоб навчати українських військових", – сказав політик.

Кравіньо наголосив, що Португалія на цей момент не розглядає відправку нашій державі самих літаків, оскільки "не має їх у необмеженій кількості". Винищувачі потрібні країні для виконання національних зобов'язань та зобов'язань у межах НАТО.

Проте очільник португальського відомства додав, що Лісабон відкритий до запитів Києва щодо запчастин для обслуговування літаків, які будуть використовувати українські воїни.

Раніше глава МЗС Нідерландів розповів, що навчання українських військових застосуванню винищувачів F-16 розпочнеться дуже скоро.

Довідка

Минулого тижня Велика Британія оголосила про початок роботи міжнародної коаліції країн, націленої на навчання українських льотчиків на винищувачах четвертого покоління, зокрема й F-16. До коаліції вже входять Британія, Нідерланди, Бельгія, Данія, Сполучені Штати і Португалія.

Також Білий дім підтвердив, що в подальші місяці США і союзники обговорюватимуть, коли і в якій кількості Україна отримає сучасні винищувачі.

Що відомо про навчання українських пілотів на західних винищувачах.

Зазначимо, що першою навчати пілотів України на сучасних винищувачах погодилася Британія. Вона планувала розпочати тренування вже влітку.

Окрім того, прем'єр-міністри Нідерландів та Великої Британії домовилися працювати над формуванням міжнародної коаліції винищувачів для України.

Після Британії підтримала таку ініціативу і Франція. Президент Еммануель Макрон цього тижня заявляв, що тренування пілотів можуть розпочатися "вже зараз".

Окрім того, 19 травня, президент США Джо Байден заявив, що його країна підтримує навчання пілотів України на F-16.

Ця подія ознаменувала початок коаліції винищувачів для України, відреагував пізніше керівник ОП Андрій Єрмак.

Нагадаємо, раніше у ЗМІ інформували, що США та союзники планують надати Україні винищувачі F-16. При цьому терміни постачання поки що залишаються невідомими. Літаки не братимуть участі у можливому контрнаступі ЗСУ.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: