fbpx
Сьогодні
19:11 19 Тра 2023

CNN: Президент США підтримав тренування українців на винищувачах F-16

English version here

Фото: dailylviv.com

Президент США Джо Байден у п'ятницю, 19 травня, схвалив плани тренувати українських пілотів на американських винищувачах F-16.

Як повідомляє Рубрика, про це пишуть CNN та AP із посиланням на обізнані джерела.

Як зазначається, Байден повідомив лідерам G7, що США підтримуватимуть спільні зусилля із союзниками та партнерами щодо підготовки українських пілотів на літаках четвертого покоління, включно з F-16.

Очікується, що навчання відбуватимуться не у США, а, ймовірно, у Європі. Але американський персонал братиме участь у навчанні разом із союзниками та партнерами в Європі. Тренування може зайняти кілька місяців.

"Оскільки навчання відбуватиметься протягом наступних місяців, наша коаліція країн, які беруть участь у цих зусиллях, вирішуватиме, коли насправді надати літаки, скільки ми надамо та хто їх надасть", — сказав високопоставлений чиновник адміністрації Байдена у коментарі CNN.

Посадовець додав, що наразі Сполучені Штати, союзники та партнери зосередилися на забезпеченні України озброєнням та навчаннями, необхідних для проведення наступальних операцій цієї весни та літа. А дискусії щодо вдосконалення Повітряних Сил ЗСУ "показують довгострокові зобов'язання".

Раніше New York Times із посиланням на джерела повідомляло, що кілька європейських країн готові передати Україні свої винищувачі F-16, однак цього не схвалює адміністрація президента США Джо Байдена.

Довідка

УВ Офісі Президента заявили, що Велика Британія та Нідерланди домовилися працювати над створенням міжнародної "коаліції винищувачів" для України. Вони погодилися сприяти на всіх етапах — від навчання пілотів до закупівлі літаків F-16.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба сподівається, що "коаліція винищувачів" сформується вже цього року.

Лондон уже анонсував початок навчання українських пілотів на західній авіації влітку 2023 року. За словами Зеленського, Франція та Бельгія теж підтвердили готовність навчати українських пілотів.

Раніше в Повітряних силах нам розповідали, що Україні потрібні такі західні винищувачі, як-от F-16, щоб завоювати перевагу в повітрі.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: