fbpx
Сьогодні
21:15 21 Тра 2023

Байден ще не вирішив остаточно, хто передаватиме винищувачі F-16 Україні, - Салліван

English version here

Сполучені Штати Америки налаштовані підтримувати міжнародні зусилля з підготовки українських пілотів на сучасних винищувачах, але у Вашингтоні досі не визначилися, чи будуть саме США, чи то інші союзні країни передавати бойові літаки F-16 Україні.

Про це заявив у неділю в американському телеефірі радник президента США з питань національної безпеки Джейк Салліван, передає Рубрика із посиланням на Politico.

"Я думаю, що, враховуючи кількість (F-16 – ред.), які зараз доступні на складах наших європейських союзників, а також той факт, що, з урахуванням грошей, наданих нам Конгресом, існує багато інших пріоритетів щодо систем, які можна надати (Україні – ред.), можливо, ми більше зосереджуємося на передачі (літаків – ред.) третьою стороною. Але президент досі не ухвалив остаточного рішення", – заявив Салліван у телеефірі «State of the Union» в неділю.

Раніше Вашингтон офіційно відмовляв у передачі літаків українській стороні, аргументуючи це тим, що зараз для ЗСУ більш потрібні інші системи, такі як артилерія, ракети, танки. Також заявлялося, що передача літаків передбачає багато місяців для підготовки пілотів, техніків та розгортання інфраструктури в Україні. У цьому зв'язку Салліван пояснив, що таким чином винищувачі не змогли би стати вирішальним компонентом для очікуваного зараз українського контрнаступу, враховуючи час.

Однак, за його словами, умови змінюються.

"Сполучені Штати мобілізували виняткові зусилля, щоби забезпечити вчасно та у повному обсязі все необхідне Україні для початку цього контрнаступу. Тепер, коли ми це зробили, ми можемо сподіватися на довгострокову здатність України захищати себе та стримувати російську агресію", – пояснив радник Байдена.

Він також зазначив, що винищувачі четвертого покоління, зокрема, F-16 стосуються саме цих спроможностей ЗСУ.

Як повідомляла Рубрика, Президент України Володимир Зеленський і Президент США Джозеф Байден у неділю зустрілися в Хіросімі, де відбувається зустріч лідерів країн G7. Сторони обговорили подальшу взаємодію для посилення оборонних можливостей України та Формулу миру.

Довідка

Зазначимо, що першою навчати пілотів України на сучасних винищувачах погодилася Британія. Вона планувала розпочати тренування вже влітку.

Окрім того, прем'єр-міністри Нідерландів та Великої Британії домовилися працювати над формуванням міжнародної коаліції винищувачів для України.

Після Британії підтримала таку ініціативу і Франція. Президент Еммануель Макрон цього тижня заявляв, що тренування пілотів можуть розпочатися "вже зараз".

Окрім того, 19 травня, президент США Джо Байден заявив, що його країна підтримує навчання пілотів України на F-16.

Ця подія ознаменувала початок коаліції винищувачів для України, відреагував пізніше керівник ОП Андрій Єрмак.

Нагадаємо, раніше у ЗМІ інформували, що США та союзники планують надати Україні винищувачі F-16. При цьому терміни постачання поки що залишаються невідомими. Літаки не братимуть участі у можливому контрнаступі ЗСУ.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: