fbpx
Сьогодні
Фото 19:58 19 Тра 2023

Рішення для перемоги: на Харківщині виготовили власну машину для розмінування

English version here

Машина для розмінування, розроблена на Харківщині. Фото: Олег Синєгубов

У Балаклійській громаді Ізюмського району Харківщини спеціалістами області було виготовлено та запущено в роботу машину для розмінування.

Як пише Рубрика, про це повідомив очільник обласної військової адміністрації Олег Синєгубова.

У чому проблема?

У ДСНС України повідомляли, що приблизно 30% території України (близько 180 тисяч км²) було заміновано внаслідок російського вторгнення — це більш як дві території Австрії або п'ять територій Молдови.

ДСНС прогнозувала, що на повне розмінування України піде від 5 до 10 років. Ідеться про гуманітарне розмінування, яке, на відміну від оперативного та бойового, передбачає комплексний огляд усієї території, де тривали бойові дії.

А міністр оборони Олексій Резніков нещодавно заявив, що на розмінування України з наявними зараз ресурсами взагалі може піти 35 років.

Розмінування

Розмінування. Фото: Олег Синєгубов

Яке рішення?

Однак спеціальна техніка може прискорити цей процес.

Олег Синєгубов зазначив, що машину створили для допомоги піротехнікам кілька підприємств області спільно з ОВА, ДСНС, волонтерами та громадськими організаціями.

Як це працює?

Наразі така машина існує в єдиному екземплярі, але, за словами глави ОВА, вона вже показує високу ефективність. Машина має натискний принцип дії і здатна знешкодити протитанкові та протипіхотні міни, а також "розтяжки".

Машина для розмінування, розроблена на Харківщині

Машина для розмінування, розроблена на Харківщині. Фото: Олег Синєгубов

Елемент машини для розмінування, розробленої на Харківщині. Фото: Олег Синєгубов

"Розмінування — одне з пріоритетних завдань на Балаклійщині, яка дуже засмічена ворожими мінами та боєприпасами. Пишаємося нашими захисниками, рятувальниками, саперами, винахідниками, волонтерами, всіма людьми, які об'єднуються і спільно працюють на перемогу!" — підкреслив Синєгубов.

Довідка

Нагадаємо, що в Україні хочуть почати виробництво машин для розмінування та готувати по 500 саперів на рік.

А також Рубрика повідомляла, що приблизно дві тисячі кілометрів з Лондона до Львова подолав на велосипеді британець Том Хашемі, щоб на фандрайзинговій платформі зібрати кошти для розмінування української території. Йому вдалося отримати понад 21 тисячу фунтів (приблизно 972 тисячі гривень).

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: